Maskinklippet Magasin

Här har vi samlat allt ifrån produktguider och skötselråd för dina produkter till inspiration för olika tillfällen. För att du enkelt ska kunna klicka dig runt i magasinet hittar du en menyrad här under med våra kategorier i magasinet.

07 februari 2017

5 tips för en säkrare kvistning

När trädet väl är fällt är det dags för kvistning. För att utföra en säker och effektiv kvistning krävs både en bra teknik och god planering. Här kommer fem viktiga grundregler som gör kvistningsarbetet lättare.

Rätt arbetshöjd för kvistning

Undvik skador och onödig belastning på ryggen genom att arbeta i rätt höjd. En grundläggande regel är undvika att gå böjd – du ska böja knäna, inte ryggen. Den mest bekväma arbetshöjden är när trädet är placerat mellan midjehöjd och knähöjd. För att uppnå rätt arbetshöjd krävs planering innan du fäller trädet.  Se till att trädet faller över upphöjningar i terrängen, exempelvis över en stor sten eller andra fällda träd.

Rätt arbetsställning

Förutom att hitta rätt arbetshöjd gäller det att hitta en bra arbetsställning. En bra utgångsställning är att stå bredbent på vänster sida om trädet med rak rygg och fötterna i 45 graders vinkel mot stammen. Se till att stå stadigt, arbeta med sågen nära kroppen och ha bra räckvidd i två riktningar. Undvik att förflytta fötterna för maximal säkerhet.

Säker förflyttning

Se till att inte lyfta motorsågen längre från stammen än nödvändigt och tänk på att motorsågskedjan ska ha stannat innan du förflyttar dig. Vid kortare förflyttning är det viktigt att du håller i båda handtagen, aldrig bara i det bakre handtaget. Om du förflyttar dig längre sträckor ska kedjebromsen aktiveras. Då ska du bära sågen i det främre handtaget.

Rätt ordning

Börja med att kapa av kvistar som står i vägen och förhindrar kvistningsarbetet. Därefter är det dags för kvistar med hög spänning. Kapa dem i etapper för att successivt minska spänningarna. Huvudkvistarna kapas sist. Tänk på att alltid vara uppmärksam på hur trädet rör sig medan du sågar.

Var uppmärksam på kastrisken

Kast uppstår när man har fel sågteknik och handskas ovarsamt med motorsågen. För att minimera kastrisken ska du undvika att såga med svärdets spets och se till att alltid hålla tummar och fingrar runt handtagen. Oftast är ett kort svärd att föredra vid kvistning (13”-15”) , men viktigast är att använda en svärdslängd som är anpassad för trädets storlek. Var försiktig så att svärdsspetsen inte träffar underliggande stockar, stubbar och andra saker som kan orsaka kast.

Produkter som används i artikeln

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 500 kr
Snabb leverans
100% nöjd kund
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt