Maskinklippet Magasin

Här har vi samlat allt ifrån produktguider och skötselråd för dina produkter till inspiration för olika tillfällen. För att du enkelt ska kunna klicka dig runt i magasinet hittar du en menyrad här under med våra kategorier i magasinet.

12 december 2016

Bästa veden för brasan

När kylan smyger på är det dags att tända en brasa. Men vilket träslag har högst energiinnehåll? Och hur var det nu med torktid? Vi rätar ut frågetecknen så du kan fundera på annat än brasved - som vilken glögg du ska dricka framför brasan.

Energiinnehåll per kubikmeter brasved

De tyngre träslagen som bok, ek och ask toppar listan över högst energiinnehåll per kubikmeter. De brinner länge, ger fin glöd och är där med bra brasved. Syrén finns inte med på vår sammanställning, då det är svårt att få tag på, men har ett ännu högre energiinnehåll med sina 4 500 kwh per kubikmeter.
Var och hur trädet har vuxit spelar roll för densiteten. Rent generellt har träd som vuxit långsamt på torr mark högre densitet än träd som skjutit i höjden på fuktig mark.
Värmevärdet skiljer sig mellan trädets olika delar, beroende på halterna av fetter, kåda och hartser i träet.

Energiinnehåll i ved

 

Kolla fukthalten

Är veden fuktigare än 18 procent går mesta värmeenergin åt till att ånga bort fukten, det är också då luftföroreningarna är som störst. Torktiden beror på träslagets densitet, men generellt kommer ved som huggits ned på vintern, klyvts och fått torka över våren och sommaren ned på 25 procents fukthalt. Den sista fukten torkar bort först när du tagit in den.

Ett smidigt sätt att kolla av fukthalten på brasved är att jobba med en mätpinne:

  • Ta en nyhuggen vedpinne och såga ned den så att den väger exakt ett kilo. Rå ved innehåller cirka 55 procent vatten, så i det här fallet är 550 gram av pinnen vatten.
  • Lägg pinnen på tork med resten av veden.
  • Väg pinnen igen när du tror att torktiden är tillräcklig. När den kommit ner på 600 gram är fukthalten nere på 25 procent (viktminskning i gram = vattenavdunstning i procent).
  • Fyll vedkorgen och låt den stå inne i minst ett dygn innan du eldar.

 

Blandat eller oblandat?

Den bästa veden är den som är lagom torr, resten handlar främst om personlig smak och vad du har tillgång till. Men genom att ta tillvara på träslagens egenskaper kan rätt blandning skapa en brasa som både är lättstartad och som räcker länge. Barrträd brinner häftigare än lövträd vilket gör dem bra att starta brasor med och för att fort skapa en hög förbränningstemperatur. Kompletterar man med tyngre träslag kan man ändå få till en brasa som räcker länge och får fin glöd. Gran går till exempel fint ihop med rönn, ek och björk.

Elda med ek

Är det någon gång blandad ved verkligen är att rekommendera, är det när du eldar med ek. Den innehåller mycket garvsyra som bara frigörs om förbränningstemperaturen blir tillräckligt hög, annars kan rökkanalen skadas. Här är det extra viktigt att veden verkligen är torr så att den spricker upp. Lagom torktid är enligt den gamla bondepraktikan två säsonger. Men vill du vara på den säkra sidan rekommenderas att inte använda mer än 25 procent ek och blanda upp resten av brasan med ett annat träslag.

 

Källor: Boken ”Ved” av Lars Mytting, Natur & Kultur, 2012, Vi i villa (http://www.viivilla.se/artiklar/2005/12/19/vedeldning—en-personlig-konst/)

Sota nu ( http://www.sotanu.se/tips.php)

Uppsatsen ”Brännved – energiinnehåll i några olika trädslag”, av Jan-Erik Liss, Mälardalens högskola

 

Produkter som används i artikeln

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!



Fraktfritt över 500 kr
Snabb leverans
100% nöjd kund
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt