Bättre brandskydd med rätt brandsläckare

Maskinklippet tar din brandskyddsutrustning på största allvar. Vi vill att du är förberedd, helt enkelt. Här hittar du en sammanställning av vad du behöver hemma.

Din hantering av en brand handlar till största del om förberedelser. För vad håller du på med i garaget – svetsar du? Och vilken typ av utrustning använder du i hemmet? Kort och gott – kräver dina aktiviteter en skumsläckare, pulversläckare eller kolsyresläckare och finns det något mer du kan komplettera med?

Skumsläckare

Skumsläckaren är bra när det kommer till att släcka bränder i trä, papper, textil – det mesta du har hemma, alltså. Tanken med att blanda vatten och skum är att snabbt kyla ner och släcka branden samt att skummet bildar en film som både kväver eld och skyddar mot återantändning. Skumsläckare är även effektiva på brinnande vätskor, men är direkt olämpliga mot brinnande gaser. En skumsläckare kräver omladdning alternativt behöver bytas ut ungefär var tionde år.

Pulversläckare

Pulversläckare börjar dominera brandskydd i hemmet och är lika effektiva som populära. Pulver leder inte elektricitet, vilket gör det effektivt mot bränder i elektrisk apparatur. Brand i det mesta du har i hemmet, från fibrösa material till plaster, vätskor och gaser, bekämpas effektivt med en pulversläckare. Samtidigt används ofta argumentet att pulver är svårsanerat när branden väl är släckt, detta eftersom pulverkristallerna smälter och bildar en ”glasyr” över brandområdet.

Kolsyresläckare

Kolsyresläckare (eller koldioxidsläckare) innehåller frusen koldioxid och släcker eld snabbt, men är samtidigt dåligt mot glöd. Eftersom koldioxid är mycket kallt ska det inte användas på kläder. Har du känslig maskinutrustning i garaget eller i din maskinhall är kolsyresläckare ett bra val – inte minst eftersom den släcker utan att lämna kvar rester att städa bort – koldioxid förångas nämligen. Viktigt med kolsyresläckare är dock att den inte bör användas utomhus – då blåser det bort.

 

Tio snabba svar om brand och släckning

Varför brinner det?

Brand kräver brännbart material, syre och värme. Ta bort någon av dessa komponenter så slocknar elden.

Vad är det som brinner?

Detta ska du förekomma, inte behöva ta ställning till i skarpt läge. Skaffa rätt skyddsutrustning som passar dina aktiviteter och behov – se genomgång av olika brandsläckare ovan.

Var placerar jag brandskydd/brandsläckare?

Placera din brandsläckare dit du normalt borde ta dig om det börjar brinna – vid ytterdörren på nedervåningen, precis innanför garageporten, i ingången till stallet etc.

Vad gör jag med en gammal brandsläckare?

En gammal brandsläckare tar du till återvinningsstationen.

Ska jag fylla på eller köpa en ny brandsläckare?

Det är ofta billigare att köpa en ny brandsläckare än att fylla på din gamla. Se kostnaden som ett skydd likt en försäkring – det finns en peng kopplat till det, visst, men om olyckan är framme är det ovärderligt med rätt skydd.

Behöver jag en brandfilt?

En brandfilt är effektiv mot mindre bränder i hemmet samt brand i kläder. Glasfiberväven kväver elden fort och har till skillnad mot en brandsläckare inget bäst-före datum.

Hur ser brandskyddet ut i ett stall?

En brandsläckare ska finnas placerad innanför dörren till stallet och det ska vara högst 30 meter mellan släckarna.

Vad hände med vattensläckaren?

Eld och vatten gifter sig dåligt, visst, men samtidigt – heta oljor kan explodera vid kontakt med vatten och vatten leder även elektrisk ström. Detta är anledningen till att vattensläckare är allt mer sällsynta.

Vilken brandsläckare rekommenderar Brandskyddsföreningen?

För hemmabruk rekommenderas pulversläckare (sex kilo).

Vad säger försäkringsbolagen?

Alla stora försäkringsbolag har uppdaterad information på sina hemsidor om de vanligaste brandorsakerna och vad som krävs för att försäkringen ska täcka en eventuell brand.

Produkter som används i artikeln

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 500kr
100% nöjd kund
Kunnig support
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt