Start / Magasinet / 7 tips för smidigare slyröjning

7 tips för smidigare slyröjning

7 tips för smidigare slyröjning

Skog

Slyröjning är ett tungt jobb oavsett om du är van vid att jobba i skogen eller inte. Men det finns knep att ta till för att underlätta arbetet.

Jobba dig utåt med slyröjning

Det är jobbigare att ta sig igenom terräng som är röjd. Börja därför slyröjningen så långt in i skogen som möjligt och jobba dig tillbaka. Det minskar tillfällena du behöver ta dig över området där arbetet redan är klart.

Lämna två meter mellan stammarna

När du tror att du är klar – ta lite till. Många stammar ger en klenare dimensionsutveckling vilket i längden ger en lägre avkastning. En grundregel är att lämna två meter mellan varje stam. Du ska kunna gå med utsträckta armar utan att slå emot huvudstammarna. Men utgå från din mark och dess förutsättningar, svag mark klarar färre träd, och gran behöver mer utrymme än tall.

Tänk på naturvården – spara kantzoner

Glöm inte bort naturvårdshänsynen när du röjer. Spara mindre områden av sly mot myrar, sjöar och vattendrag. De ger skugga som motverkar igenväxning och höga vattentemperaturer, samtidigt som rötterna binder jorden. Sälg och rönn behöver du egentligen inte röja alls, de är perfekt föda för älgen som kommer att sköta röjningen på egen hand.

Välj rätt tidpunkt för slyröjning

Vissa bestånd mår bäst av att röjas vid särskilda tidpunkter på året. Består ditt bestånd mest av lövträd är bästa tidpunkten i samband med att löven slår ut. Då ser du vad som ska lämnas och risken för nya stubbskott i lövstubbarna minskar. För att minska risken för angrepp av märgborre är det bäst att undvika att röja tallungskogar med skorpbark under våren och hösten. Skogstyrelsens rekommendation är att röja dessa mellan 1/6 till 15/7.

Slipa röjklingan vid tankning

Se tankningen som ett tillfälle att få överblick, gå igenom trädantalet och se om du behöver ta mer. Ta en titt på röjklingan och slipa upp den om den börjar bli slö. En vass klinga gör arbetet både lättare och säkrare. Du slipar enklast med en filmall anpassad för röjklingor.

Införskaffa en bra röjsåg

Att röja sly med motorsåg är både tungt och farligt, investera därför i en bra röjsåg i stället. Snällt mot kroppen och betydligt säkrare. Gå igenom röjningsutrustningen dagarna innan du ska röja, rengör luftfiltret och slipa upp klingan.

Sätt realistiska mål

Att röja sly är tungt och tar lång tid. En van röjningsentreprenör röjer cirka en hektar om dagen, en självverksam i bästa fall hälften. Det är lätt att ha en övertro till den egna förmågan och sätta upp orealistiska mål. Börja med några timmar om dagen och ta många pauser. Då undviker du onödiga skador. Och glöm inte att rätt utrustning är halva arbetet, även rätt arbetskläder är viktigt och gör arbetet behagligare.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna
Fraktfritt
Husqvarna 545FR Röjsåg inkl sele och tre skärutrustningar
8 989 kr
I lager
Husqvarna
Fraktfritt
Husqvarna EN 20471 Röjklädespaket
3.695 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!