Start / Magasinet / Att tänka på när du beskär fruktträd

Att tänka på när du beskär fruktträd

Att tänka på när du beskär fruktträd

Trädgård

Beskärning är A och O för att få livskraftiga träd som ger mycket frukt. Ljus och luft kommer in i trädkronan, vilket både ger godare smak och bättre kvalitet på frukten. Men att beskära rätt är inte det lättaste, därför har vi samlat några handfasta tips när det är dags att ta fram sekatören.

Uppbyggnadsbeskärning och underhållsbeskärning

Generellt brukar man dela in beskärningen i två olika kategorier: uppbyggnadsbeskärning och underhållsbeskärning. Uppbyggnadsbeskäringen ska utföras de tio första åren och bidrar till ett starkt, friskt och hållbart träd. Denna typ av beskärning är den allra viktigaste då den lägger grunden för trädets framtida form.

Uppbyggnadsbeskärningen utförs med fördel under våren, gärna under mars-maj. Använd en riktigt vass sekatör och se till att bort; grenar som växer inåt mot trädkronan, grenar som växer uppåt istället för utåt samt grenar som konkurrerar med varandra. D.v.s grenar som lägger sig på varandra vilket gör att det blir svårare för trädet att bära tung frukt. Under trädets uppbyggnadsfas bör man sträva efter att beskära trädet så det får ett så kallat ”öppet växtsätt” – det ger ett starkare träd och mer lättåtkomliga och smakrika frukter.

Vid underhållsbeskärningen ska fokus ligga på att ta bort sjuka, döende och döda grenar. Denna typ av beskärning är till för att underhålla äldre träd och kan med fördel utföras under JAS-perioden (juli, augusti och september).

Olika sorters träd

Olika sorters träd tål beskärning olika bra. Äppel-och päronträd tål kraftigare beskärning, medan stenfruktträd (som plommonträd och körsbärsträd) bör beskäras mer varsamt. Tänk på att det endast är unga träd som behöver beskäras varje år. Äldre, välskötta träd behöver inte beskäras mer än vartannat eller var tredje år.

Rätt verktyg och teknik

Felaktig borttagning av grenar kan skada trädet för all framtid. Det allra viktigaste är att inte skada själva grenkragen (barken som sitter mellan trädet och grenen). Vid borttagning av grenar som går ända in till stammen ska grenkragen alltid sitta kvar, det ger bättre läkning av snittytan. För bästa resultat ska snittet gå strax utanför grenkragen (se bild nedanför).

Satsa på en sekatör av god kvalité och en handsåg för att ta bort större grenar. För att komma åt grenar som sitter högre upp kan det också vara bra att investera i en stångsekatör och en stabil stege.

Lycka till!

cut

Produkter som används i artikeln

Silky Hayauchi stångsåg 3,7m

Från

2 295 kr
+Finns i flera varianter
Gå till
FELCO Sekatör Bypass F 2, 21,5 cm
699 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman