Start / Magasinet / Vi snackar motorsågskedja med HuggarOlle

Vi snackar motorsågskedja med HuggarOlle

Vi snackar motorsågskedja med HuggarOlle

Skog

Att hitta rätt motorsågskedja är inte alltid helt enkelt, vad passar dig bäst och hur är det egentligen med slipningen? Vi snackar motorsågskedja med profilen HuggarOlle som bl.a. har testat Stihl Rapid Hexa kedja!

Hej Olle!

Du går under namnet @HuggarOlle på sociala medier och arbetar deltid med trädfällning bredvid din heltidssyssla som brandman. Sist men inte minst är du del av Maskinklippet community och syns flitigt under vår hashtag #maskinklippetInstagram. Du är en riktig motorsågsfantast och vi har bett dig att testa Stihl Rapid Hexa och snacka kedja med oss - nu kör vi!

HuggarOlle-sm

Berätta om din upplevelse med Stihl Rapid Hexa motorsågskedjan!

När jag började såga var det  några i branschen som talade gott om en slipkurs för just filning av motorsågskedjor som de tyckte jag skulle gå. ”Nördarna” på den utbildningen filade alltid helt nya kedjor för att dom tyckte att dessa var odugliga att arbeta med. På den tiden kunde jag inte förstå detta - men idag kan jag förstå vad dom pratade om.

Jag personligen filar inte nya kedjor men får jag välja använder jag hellre kedjor jag filat på några gånger. Jag gillar när de är lite aggressiva och har lite mer bett, vilket kan ha att göra med att jag ofta kör lite starkare sågar. Jag upplever att dom klarar av en kortare ryttare lite bättre än 50-60 cc och nedåt. (OBS! tänk på att en för nedslipad ryttare ökar risken för kast, säkerheten först!).

Hur känns den mot andra kedjor i samma klass?

Tidigare har jag sågat med Stihl Rapid Super kedjan, den är toppen. Nyckeln till en bra filad kedja tycker jag är ”the gullet” som Bucking Billy ray pratar om. På svenska gäller det utrymmet på skärtanden bort från sin ryttare. Detta utrymmet gör att det blir mer plats för spånet som kedjan skär bort i trädet. Det kan vara klurigt och ta lite tid att komma på hur mycket man ska fila och hur man får till utrymmet på bästa sätt. Jag brukar använda en lite mindre fil för att komma in i skäret och skapa plats i tanden. Skäret skall likna ett C från sidan. När jag är klar med skäret filar jag själva tanden.

En fördel som jag ser med just Stihl Hexa kedjan är, för den som inte vill nörda ner sig för mycket i kedjeslipning, så gör Stihl Hexa kedjan med sin 6-kantiga fil att de utrymme vi pratar om ovan automatiskt blir av. Kanske inte helt perfekt - men det blir bra mycket bättre! Hexan känns snäll men lite rappare om man jämför med t.ex. Husqvarna X-Cut eller Stihl Rapid Super.

Personligen kommer jag troligen köra vidare med RS kedjan som jag gillar. Min filosofi är att: Tanden ska ha en skön lutning, se bra ut från sidan och ha en dutt med vinkelslipen på ryttarna då och då.

Hur upplever du skärförmågan?

För mig som är klättrande trädfällare och fäller 2-3 träd om dagen med 4 olika sågar samt rengör och filar efter varje dag, har jag inte så mycket att tillägga just gällande skärpan än ovan. Men ur mitt perspektiv och användande finns det absolut ingenting att klaga på iallafall!

rapid hexa

Tack för pratstunden, Olle! Avslutningsvis vill vi veta tre saker som du inte kan vara utan.

- Jag gillar geléringarna till mina Peltor kåpor Peltor hygiensats Gelring HY80S-EU, såklart min Stihl MS C-M motorsåg och även min trädfällriktare RH-Pusher! (jag kör modell 4)

Sen vill jag tipsa om att ha rätt sällskap, det blir så mycket roligare! På bilden nedan ser ni mig och min vän Patrik (@patkarlsson) som gärna slår oss samman. 

Nyfiken på att veta mer om HuggarOlle? Gå till hans Instagramkonto

Gå till Maskinklippets Instagram  |  Gå till Maskinklippets Facebook

Glöm inte bort att du är del av vårt fantastiska community på sociala medier! #maskinklippet

olle-pat

Fv. OIle Olofsson, Patrik Karlsson

Produkter som används i artikeln

MK Första förband på köpet
Stihl MS 362 C-M Motorsåg
9 990 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!