Start / Magasinet / Så ympar du ditt äppelträd

Så ympar du ditt äppelträd

Så ympar du ditt äppelträd

Inspiration

Trädgård

Vad som är härligare än ett äppelträd? Ett äppelträd med flera olika sorters frukt! Du gör det enkelt själv genom så kallad ympning, då du låter en kvist från ett äppelträd växa samman med ett annat. Under mars-april är vädret perfekt för att ta ympris. Framåt maj är det sedan dags för själva ympningen. Här kommer några handfasta tips för dig som är sugen på att utöka äppelsorterna hemma.

Varför vill man ympa?

Det finns flera skäl till att ympa äppelträd. I trånga trädgårdar kan man utnyttja utrymmet maximalt genom att ha sommar-, höst- och vinterfrukt på samma träd. Genom att ha flera sorters frukt i samma trädgård gynnas dessutom pollineringen. Äpplen är korspollinerade vilket betyder att en äppelsort behöver pollen från en annan äppelsort för att frukten ska kunna utvecklas. Har du ett äppelträd vars frukt du inte tycker om smaken på är ympning ett effektivt sätt att byta ut sorten på.

Vill man inte gör det själv finns det färdigympade träd att köpa i trädgårdshandeln.

Så får du tag i ympris

Under slutet av mars och början av april är träden i vila samtidigt som frostnätterna är förbi, nu är tiden perfekt för att ta ympris. Välj ett friskt träd av sorten du vill ha och rikta in dig på fjolårets skott med välutvecklade knoppar. De ettåriga skotten hittar du längst ut på grenarna. Använd en riktigt vass kniv till att skära av kvistarna. Förvaringen av riset kan ske på flera sätt, det viktiga är att det hålls nedkylt fram till ympningen. Förvara det på en skuggig plats av trädgården (gärna i snön), nedgrävd i jorden eller i kylskåpet inslaget i fuktigt hushållspapper och plastfolie. Du kan också köpa ympris i trädgårdshandeln.

Barkympning

Det finns flera olika ympningstekniker, vi väljer att fokusera på barkympning. Det är en smidig och effektiv teknik att börja med. Vänta till mitten av maj när träden har börjat sava. Ta in ympriset kvällen innan ympningen, skär nya snittytor och ställ det i vatten under natten. Välj ut lämpliga, något grövre grenar på trädet där ympningen ska ske. Har de kapats tidigare kapar du ytterligare en liten bit så att du får en färsk snittyta. Annars kapar du grenen rakt av nu istället.

Nu till själva ympningen, du behöver en vass kniv, ympvax eller Lac Balsam, snöre eller eltejp.

1.Börja med ympkvisten. Skär ett fyra-fem centimeter plant snitt och se till så att det finns en knopp på motsatt sida av snittet. Kapa sedan ympkvisten på längden så att tre till fyra knoppar finns kvar. Var noga med att aldrig röra snittytan.

2. Skär ett vertikalt snitt i grenens längdriktning strax innanför barken. Du vill att snittet ska bli så långt att bara några millimeter av ympkvistens snittyta sticker upp ovanför den avsågade grenen. Lossa försiktigt på barkflikarna.

3. Placera ympkvisten innanför barkflikarna. Är grenen grov kan du placera ytterligare ympkvistar enligt samma princip på grenen. Ett riktvärde att gå efter är att hålla 4-5 centimeters mellanrum mellan kvistarna.

4. Bind sedan fast ympkvistarna med hjälp av snöre eller eltejp. Stryk ympvax eller Lac Balsam över alla snittytor

5. Nu är det bara att hålla tummarna för att ympkvistarna tar sig.

Extra tips för att lyckas med ympningen 

Håll koll på väderleken, är det dåligt väder med låga temperaturer och mycket regn på ingång kan det vara värt att vänta in bättre väder. Håll koll på bindningen, när ympkvisten väl har tagit sig snittar du bort den med en kniv. Då undviker du att det växer in i trädet. Vänta med att beskära de nya kvistarna till efterföljande vår. Välj ut den av kvistarna som har utvecklats mest och korta den med 1/3, övriga kvistar kortas mer men behålls för att hjälpa grenens snittytor att läka ihop. Först efter ytterligare något år när grenens snittytor är helt läkta kan de tas bort helt.

Produkter som används i artikeln

Silky Super-Accel 210-7,5
490 kr
I lager
Fraktfritt
Silky Pro Trädvårdspaket
4 395 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?