Start / Magasinet / Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete?

Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete?

Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete?

Skog

Skogsbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige och varje år sker över 100 olyckor. Men det finns mycket man kan göra själv för att minska skador och oavsett om du är professionell skogshuggare eller deltidsanvändare är godkända sågskyddskläder en viktig livförsäkring.

1. Sågskyddsbyxor

Benen är den del av kroppen som är mest utsatt för skärskador och godkända sågskyddsbyxor är därav ett måste. Sågskyddsbyxor består av flera lager av långa fibrer och skulle man såga i dessa stannar sågen omedelbart. Det är viktigt att hålla byxorna hela och rena för bibehållet skydd. Om du sågar i sågskyddet måste byxorna kasseras!

2. Hjälm

Hjälm med visir som täcker ansiktet skyddar dig mot grenar och sprutande sågspån. Hörselskydden dämpar ljudnivån och skyddar öronen. Viktig att tänka på är att alla hjälmar har ett bäst före-datum. Alla hjälmar har en stämpel i sig med tillverkningsdatum och rekommendationen är att byta ut hjälmen efter 3-5 år eftersom plasten påverkas negativt med tiden.

3. Skyddskängor och stövlar

Med godkända sågskyddskängor eller stövlar skyddar du fötterna från allvarliga kläm- och skärskador. Dessa har också en grovmönstrad sula som minskar risken att du halkar.

4. Arbetshandskar

Med ett par rejäla arbetshandskar skyddar du dina händer mot vind och väta under arbetet. Tänk på att alltid använda handskar vid kedjebyte eller slipning av kedjan för att undvika skärskador. För extra säkerhet kan man välja ett par handskar med sågskydd i.

5. Varseljacka eller väst

Vid allt arbete i skogen är det viktigt att synas. Vid professionellt arbete är det även krav på att skogsjackan eller västen är godkänd enligt EN20471. Fickor med dragkedja hindrar telefon eller första förband att ramla ut.

6. Första hjälpen

Att arbeta lugnt, metodiskt och tänka över riskerna kan minska skadorna i skogen. Men skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att alltid ha ett första förband i verktygsbältet eller fickan och en första hjälpen väska nära tillhands. Skulle en allvarligare olycka uppstå måste du alltid kunna påkalla hjälp, se därför till att ha telefonen nära till hands! 

Bra att ha med i verktygsbältet!

Med ett verktygsbälte har du alltid det du behöver nära till hands. Du kan utrusta bältet med en mängd olika hållare för användbara verktyg! Här nedanför listar vi de viktigaste verktygen att ha med sig i skogen!

Lyftsax

Tunga lyft och onaturliga vridningar skadar lätt din rygg. Med en lyftsax lyfter och flyttar du stockar på ett ergonomiskt sätt. Lyftsaxens vassa spetsar gör att du får ett säkert grepp i stocken.

Lyftkrok

Med lyftkroken vänder och rullar du enkelt stockar. Krokens vassa spets gör att du får ett säkert grepp i stocken.

Måttband

Rätt längd på varje stock! Måttband finns vanligtvis i längder om 15 eller 20 meter och fästes med karbinhake i bältet. På måttbandet sitter antingen en sax eller utlösningskrok som du fäster i stockens ände.

Klave

Massaved, sågtimmer eller kubb? Med rätt aptering får du ut maximalt av din avverkning. Med klaven fastställer du snabbt diametern och kan enkelt räkna ut volymen av en stock med hjälp av den instansade cylindervolymtabellen.

Kilar

Fällkil är ett oumbärligt hjälpmedel när du ska fälla träd. Kilen slås in i trädets fällskär och hjälper på så vis trädet att falla i den önskade riktningen. Kilen hindrar även trädet från att börja luta bakåt och klämma sågen under fällningen.

Slagbrytjärn

Slagbrytjärnet är ett kort brytjärn som lätt bärs med i verktygsbältet. Ett slagbrytjärn har en utformad slagklack som underlättar när du slår in kilen under fällning. Det kan också användas vid fällning av mindre träd genom att tippa stammen.

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Husqvarna Sågskyddspaket Konsument
3 295 kr
+Paketartikel
Gå till
Husqvarna Verktygsbälte komplett
1 790 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!