Start / Magasinet / Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete?

Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete?

Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete?

Skog

Skogsbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige och varje år sker över 100 olyckor. Men det finns mycket man kan göra själv för att minska skador och oavsett om du är professionell skogshuggare eller deltidsanvändare är godkända sågskyddskläder en viktig livförsäkring.

1. Sågskyddsbyxor - klicka här

Benen är den del av kroppen som är mest utsatt för skärskador och godkända sågskyddsbyxor är därav ett måste. Sågskyddsbyxor består av flera lager av långa fibrer och skulle man såga i dessa stannar sågen omedelbart. Det är viktigt att hålla byxorna hela och rena för bibehållet skydd. Om du sågar i sågskyddet måste byxorna kasseras!

2. Hjälm - klicka här

Hjälm med visir som täcker ansiktet skyddar dig mot grenar och sprutande sågspån. Hörselskydden dämpar ljudnivån och skyddar öronen. Viktig att tänka på är att alla hjälmar har ett bäst före-datum. Alla hjälmar har en stämpel i sig med tillverkningsdatum och rekommendationen är att byta ut hjälmen efter 3-5 år eftersom plasten påverkas negativt med tiden.

3. Skyddskängor och stövlar - klicka här

Med godkända sågskyddskängor eller stövlar skyddar du fötterna från allvarliga kläm- och skärskador. Dessa har också en grovmönstrad sula som minskar risken att du halkar.

4. Arbetshandskar - klicka här

Med ett par rejäla arbetshandskar skyddar du dina händer mot vind och väta under arbetet. Tänk på att alltid använda handskar vid kedjebyte eller slipning av kedjan för att undvika skärskador. För extra säkerhet kan man välja ett par handskar med sågskydd i.

5. Varseljacka eller väst - klicka här

Vid allt arbete i skogen är det viktigt att synas. Vid professionellt arbete är det även krav på att jackan eller västen är godkänd enligt EN20471. Fickor med dragkedja hindrar telefon eller första förband att ramla ut.

6. Första förband - klicka här 

Att arbeta lugnt, metodiskt och tänka över riskerna kan minska skadorna i skogen. Men skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att alltid ha ett första förband i verktygsbältet eller fickan. Skulle en allvarligare olycka uppstå måste du alltid kunna påkalla hjälp, se därför till att ha telefonen nära till hands! 

Bra att ha med i verktygsbältet!

Med ett verktygsbälte har du alltid det du behöver nära till hands. Du kan utrusta bältet med en mängd olika hållare för användbara verktyg! Klicka här för att spana in Husqvarnas verktygsbälte. Här nedanför listar vi de viktigaste verktygen att ha med sig i skogen!

Lyftsax - klicka här

Tunga lyft och onaturliga vridningar skadar lätt din rygg. Med en lyftsax lyfter och flyttar du stockar på ett ergonomiskt sätt. Lyftsaxens vassa spetsar gör att du får ett säkert grepp i stocken.

Lyftkrok - klicka här

Med lyftkroken vänder och rullar du enkelt stockar. Krokens vassa spets gör att du får ett säkert grepp i stocken.

Måttband - klicka här

Rätt längd på varje stock! Måttband finns vanligtvis i längder om 15 eller 20 meter och fästes med karbinhake i bältet. På måttbandet sitter antingen en sax eller utlösningskrok som du fäster i stockens ände.

Klave - klicka här

Massaved, sågtimmer eller kubb? Med rätt aptering får du ut maximalt av din avverkning. Med klaven fastställer du snabbt diametern och kan enkelt räkna ut volymen av en stock med hjälp av den instansade cylindervolymtabellen.

[Aptering] Aptering innebär hur stammen delas upp till det sortiment som utgör högst värde. Det är kvalité, grovlek och längd som avgör vad du får ut av ett träd.

Kilar - klicka här

Fällkil är ett oumbärligt hjälpmedel när du ska fälla träd. Kilen slås in i trädets fällskär och hjälper på så vis trädet att falla i den önskade riktningen. Kilen hindrar även trädet från att börja luta bakåt och klämma sågen under fällningen.

Slagbrytjärn - klicka här

Slagbrytjärnet är ett kort brytjärn som lätt bärs med i verktygsbältet. Ett slagbrytjärn har en utformad slagklack som underlättar när du slår in kilen under fällning. Det kan också användas vid fällning av mindre träd genom att tippa stammen.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna
-25%
Husqvarna Verktygsbälte komplett
1 570 kr2 090 kr
I lager
Husqvarna
-18%
Husqvarna Sågskyddspaket Konsument
2 595 kr3 156 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Vi snackar motorsågskedja med HuggarOlle