Start / Magasinet / 10 tips till svampplockaren

10 tips till svampplockaren

10 tips till svampplockaren

Inspiration

Friska skogspromenader och smörstekta kantareller är svårslaget. Här ger vi dig 10 tips som gör svampplockningen lättare och chansen att hitta svamp större.

1. Plocka svamp i korg och undvik plastpåsar

Att plocka svamp i plastpåse riskerar att svampen mosas och det kan lätt börja växa bakterier. Ta gärna med dig en svampkniv också. Då kan du grovrensa jordiga svampar direkt i skogen.

2. Ladda ner mobilappen Svampguiden

I appen finns bilder och beskrivningar på 100 olika matsvampar. Till varje artbeskrivning finns också länkar till förväxlingssvampar – perfekt för att undvika att du plockar fel sort.

3. Klä dig rätt inför svampturen

Låt inte kalla och blöta fötter komma i vägen för din svampplockning. Med en vattentät stövel kommer du trivas lika bra som svampen i fuktiga sänkor. Extra skönt att ha i skorna är fotvärmare. Visste du att det även finns batteridrivna värmevästar och andra värmeprodukter? Så skönt för den frusne! 

4. Ta med sällskap

Med rätt sällskap blir svampplockningen inte bara trevligare, chansen att hitta riktigt mycket svamp blir också större. Som ett plus i kanten blir också risken att gå vilse betydligt mindre.

5. Plocka de vanligaste sorterna

Sätt inte ribban för högt om du är novis i svampskogen. Börja med att lära dig känna igen de vanligaste matsvamparna och leta efter dessa. Kantarell, rödgul trumpetsvamp, skogschampinjon, trattkantarell och stensopp (karljohansvamp) är alla lätta att känna igen.

6. Lär dig känna igen giftiga svampar

En tumregel är att undvika vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Och chansa aldrig. Är du det minsta osäker på om en svamp är ätlig, undvik den då. Du kan läsa mer om vilka svampar som är giftiga på giftinformation.se.

7. Leta på rätt ställen

Generellt växer svamp i skog där det är fuktigt. Ofta i mossa, under lövtäcken eller nära sjöar och kärr. Kantareller växer ofta i täta, unga blandskogar medan karljohansvamp brukar finnas i lite äldre blandskogar. Gå gärna ut en bit från stigen när du letar, så kan du plocka svamp som andra har missat.

8. Lär dig svampens trädpartner

De flesta svampsorterna har en trädsort som de gärna växer bredvid, plugga in dem så ska du se att svampjakten går betydligt smidigare. Kantareller gillar björkar liksom ung granskog, blomkålssvampen växer på foten av gamla tallar, trumpetsvampen trivs vid hassel och ek, fårtickan och mandelriska trivs i granskog. Undantagen är champinjon och stolt fjällskivling. Båda sorterna trivs bäst i hagar och skogsbryn.

9. Tänk på att svamp är en färskvara

Glöm inte att rensa svampen direkt när du kommit hem. Rensa den direkt även om du inte ska äta den samma dag. Vill du spara svampen till ett senare tillfälle kan du förvälla och frysa in den. Du förväller svampen genom att låta svampens fukt koka bort i en torr stekpanna. Låt svampen svalna, sedan är den redo att frysas in. För extra bra hållbarhet och för att enkelt kunna organisera i din frys rekommenderar vi att du förpackar med en smidig vakuumförpackare.

10. Torkning av svamp

Torkad svamp håller i flera år och eftersom svampens smakämnen koncentreras så smakar den fortfarande lika gott. I ugnen kan du torka svampen på låg temperatur med ugnsluckan på glänt. När svampen är helt torr håller den bäst i en burk med tätslutande lock.

Produkter som används i artikeln

Genzo Värmeväst Arctic Original 6000 mAh S/M

Från

1 595 kr
+Finns i flera varianter
Gå till
Genzo Skotork UV-Dry
199 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Världens första motorsåg