5 saker du bör tänka på när du väljer kängor till skogen

5 saker du bör tänka på när du väljer kängor till skogen

Skog

Vare sig du är i skogen eller står på vedbacken med din motorsåg är det av vikt att ha ett par ordentliga kängor. Dels för komfort, men även för att undvika skador. En investering i ett par kängor har man glädje av i lång tid framöver, så innan köp ger vi dig här några saker att tänka på när du gör ditt val.

Varma och torra kängor

Se till att kängorna utvändigt består av ett fuktavvisande material. Är det i skinn eller läder, så se till att underhåll det med passande fett och eventuell impregnering. Se till att fodret är av kvalitet som håller dig torr (fuktabsorberande) och varm. För kallare väderförhållanden kan det vara bra att välja en storlek så du får plats med tjockare sockar.

Slitstarkt material

Precis som med sågbyxor bör kängor bestå av material som gör det svårt, eller rättare sagt omöjligt för sågkedjan att ta sig igenom. Extra viktigt på kängans främre del. En förstärkt tå skyddar även foten från klämskador.

Kängans stabilitet

Sällan är underlaget i skogen jämt och ett felsteg händer lätt. Därför är det bra att kängan ger extra support runt anklarna och har ett högre skaft. Det är även bra om snörningen tillåter att dras åt extra ovanför vristen.

Stötabsorberande sula

Dagarna i skogen kan bli långa och mycket stående arbete kan slita både på knän och rygg. Sula och innersula bör med fördel bestå av stötabsorberande material. Vill du ha extra stötdämpning i dina kängor finns extra innersulor att tillgå.

Bra yttersula

Se till att sulan är slitstark och är mönstrad på dina kängor. En välmönstrad sula gör att du står stabilt oavsett vad underlaget är. Att sulan är gjord i ett mjukare material gör att den minskar halkrisken vid snö, is och kallare förhållanden.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna
-20%
Husqvarna Sågskyddskänga Classic 20
1 595 kr1 990 kr
I lager
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Maskinklippet provkör