Start / Magasinet / 6 tips för effektivare bevattning

6 tips för effektivare bevattning

6 tips för effektivare bevattning

Tips & Råd

Trädgård

Varför överlåta allt till vädergudarna när du själv kan bestämma när det ska regna? Här ger vi tips kring hur du väljer ett bevattningssystem som passar din trädgård.

Hur härligt vi än tycker att det är med varma, soliga sommardagar tär det rejält på såväl gräsmattan som växterna i rabatterna. Nyplanterade blommor och grönsaker behöver vattnas regelbundet för att överleva.  Gräsmattan å andra sidan blir lätt brun eller gul vid långvarig torka, men hämtar sig när den väl får vatten igen. Så hur väljer man rätt bevattning och hur ska man tänka för att spara på vattnet när många delar av Sverige står inför ovanligt låga grundvattennivåer?

Vattna vid rätt tid på dygnet

Reducera avdunstningen och därmed också mängden vatten genom att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när temperaturen är lägre. Ett annat effektivt sätt att behålla fukten i marken är att täcka planteringarna med bark, trädgårdsavfall eller hö som kapslar in fukten.

Vattenspridare effektivt för gräsmattan

För att vattningen av gräsmattan ska ge effekt måste man vattna så pass mycket att vattnet tränger ner till rötterna. För att uppnå det resultatet ska vattningen helst ske långsamt och under en längre period. Till det ändamålet är vattenspridare perfekt. På Gardena-modeller Aquazoom, kan du själv ställa in räckvidden på spridaren. Perfekt för att vattna hela gräsmattan vid samma tillfälle.  Att det sedan gör succé bland barnen är ett extra plus i kanten.

Cirkel- och sektorpulsspridare för de stora gräsmattorna

Med flyttbara cirkel- och sektorpulsspridare kan du enkelt vattna även de riktigt stora gräsytorna. Du väljer själv intervall, vilket gör att du kan vattna ett område på mellan 75–490 kvadratmeter i ett svep. Vattenspridaren är placerad på ett järnspett så att du enkelt kan flytta runt det i trädgården och det går också att seriekoppla flera vattenspridare med hjälp av en krankoppling.

Duschspridare för känsliga växter

För vattning av planteringar är det viktigt att vattentrycket inte blir för hårt. Med en duschspridare faller vattnet som en mjuk dimma, vilket gör att du även kan använda det till bevattning av rosor. Spridaren är monterad på ett spett så att du enkelt kan flytta den mellan rabatterna. Vill du hellre vattna direkt med slang rekommenderar vi en sprinklerpistol med flera strilmönster. Ställ in på mjuk dusch för större odlingar och bubbelsprinkler för krukväxter.

Använd regnvattnet

Spara på brunnen genom att använda regnvatten till bevattningen i stället. Ställ ut en, eller flera, regnvattenbehållare under takrännan. Täck behållaren med ett finmaskigt nät som du spänner med en rem eller hakar fast, då undviker du att det samlas löv och annat nedfallande skräp i den. Monterar du en tappkran på tunnan underlättar du både påfyllning av vattenkannan och möjliggör samtidigt för slangbevattning. Koppla samman slangen med kranen med hjälp av en skruvkontakt, sedan är det bara att vattna på. Tänk på att regnvatten är en färskvara, töm tunnan helt på vatten och se till att rengöra den med jämna mellanrum så att det inte bildas alger eller att vattnet blir surt.

Ta tillvara på allt

Har du en damm i trädgården, ett akvarium, eller en liten plaskpool till barnen? Vattnet från de tre går utmärkt att använda till bevattning om vattentillgången tryter. Dammvattnet liksom akvarievattnet innehåller ofta kväve som fungerar som extra näring åt växterna, så passa på att fylla upp vattenkannan när du byter vatten i akvariet.

Här hittar du hela vårt bevattningssortiment.

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Gardena RollUp XL 35m Väggslangbox Turkos med extra bevattningsmunstycke
2 999 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman