Start / Magasinet / 7 bästa tipsen för julpynt i trädgården

7 bästa tipsen för julpynt i trädgården

7 bästa tipsen för julpynt i trädgården

Inspiration

Trädgård

Tiden går fort – snart är julen här! Med andra ord är det hög tid att piffa till trädgården så att den har rätt stämning till jul. Allra roligast blir det om du involverar hela familjen i processen, och ännu bättre blir det om du kan hitta föremål som kan återanvändas som juldekorationer. Oavsett om du har gott om resurser eller har en begränsad budget så finns det alltid sätt att få till den där härliga julkänslan utomhus. Här ger vi sju tips som du kan låta dig inspireras av för att bjuda in julen i din trädgård!

Inspirerande Juldekoration

Vad är det som du associerar allra mest med julen? Många tänker genast på tända stearinljus, glimrande ljusslingor, gröna kransar och granar klädda med blanka julgranskulor. Andra förknippar högtiden med röda band, vita pälskragar, glitter och gyllene bjällror. Om du bor i Sverige har du i många delar av landet fördelen att uppleva denna högtid utan att behöva resa till ett vintrigare, snöigare landskap. Visserligen blir det kanske lite väl kyligt att äta julmaten utomhus, men dina gäster och familj kommer garanterat glädjas av att se de juliga trädgårdsdekorationerna tindra genom fönstret.

Tips 1: Häng upp ljusslingor

Belysning är en självklar del av julen, och ingen jul dekorerad trädgård är komplett utan dem. En stor fördel med ljusslingor är att de kan användas nästan var som helst. Linda in trappräcken, rama in ytterdörren, krukväxter, buskar och träd och låt dem lysa upp vintermörkret. Kombinera olika belysningar genom att använda både färgade och varmt vita lampor för att få variation. Batteridrivna stearinljus kan självklart också användas. Tänk dock på att använda belysning som är anpassad för utomhusbruk så att den inte skadas av snö eller fukt!

En annan trevlig lösning är att placera värmeljus eller blockljus i hängande lyktor. Du kan enkelt återanvända glasburkar eller korgar som du redan har hemma. Batteridrivna miniljusslingor kan också bli fina om de placeras i dessa små lyktor. Rulla ihop miniljusslingorna och placera dem i burkar av lämplig storlek för att få en söt ljusdekoration som kan placeras direkt på ett bord eller en trappa.

Tips 2: Använd din farstubro och gräsmatta

Det finns otaliga sätt att piffa till din terrass eller ingång. En egenodlad, permanent julgran i trädgården ligger så klart högt upp på julälskarens önskelista! Du kan förstås också köpa en vanlig julgran och placera den på hedersplatsen mitt på gräsmattan, eller en minigran som du kan sätta precis vid ingången. Du kan även försköna din utemiljö genom att dekorera bänkar, stolar, trappsteg och andra ytor med juliga ting som kottar, bär, granris och glittriga julprydnader. Linda in relingar och kolumner med girlanger och band, och använd gärna naturliga, miljövänliga dekorationer som äpplen, torkade bär, blad och vackra frökapslar.

Tips 3: Ge dina krukor en makeover

Eftersom det inte är mycket som frodas mitt i den svenska vintern brukar trädgårdens krukor stå trista och tomma i december. Passa därför på att ge dem en välbehövlig makeover med jultema: fyll dem med björkris, julprydnader, ljusslingor, bjällror och stjärnor av ståltråd. Hängande amplar kan dekoreras med hjälp av kottar som sprejats med guldfärg, glittriga julgranskulor, eller annan juldekoration som du råkar ha hemma.

Tips 4: Använd second hand-grejer

Utmana din fantasi och kom på kreativa sätt att använda de saker du redan har för att skapa den bästa julstämningen. Det finns många sätt att dekorera trädgården med hjälp av gamla saker som blivit liggande i garage eller garderober. Ett av våra favorittips för att dekorera trädgården är att ta fram ett par gamla skidor, en släde, sparkcykel, skridskor eller rullvagn och använda dem som bas för dekorationen. Du kan till och med fylla gamla stövlar med grenar, polkagriskäppar och belysning, eller stoppa ned silverstjärnor i återvunna glasburkar. Våga vara kreativ, testa gränserna och försök återanvända gamla saker för att få en miljövänligt dekorerad julträdgård.

Tips 5: Bygg en stor dekorativ snöflinga av trä

Du kan med några få verktyg omvandla vanliga gamla brädor till en stor, snöflingeformad skulptur som dina gäster kommer älska. För detta behöver du åtta plankor av ungefär samma storlek, fyra plankor som är hälften så långa, plus åtta mindre bitar som är ungefär en fjärdedel så långa som de längsta plankorna. Placera de åtta längre plankorna så att de bildar en åttauddig stjärna. Fäst de kortaste bitarna nära spetsen av de långa, i rät vinkel så att de bildar ett kors i varje ände. Montera de fyra mellanstora bitarna i en fyrkant och skruva eller spika fast brädorna. Måla snöflingan i valfri färg och fäst LED-lampor i uddarna för extra effekt.

Tips 6: Gör en snögubbe

För den som har tur kommer marken vara täckt av snö lagom till julafton. Då har du ett ypperligt tillfälle att bygga en riktig snögubbe! Detta blir ett perfekt tillfälle att involvera hela familjen, inklusive barnen, i en rolig julaktivitet. En del grannskap anordnar till och med tävlingar där de ser vem som kan bygga den finaste eller roligaste snögubben. Klä gubben (eller snögumman) i gamla överblivna kläder, eller dekorera den med naturliga material såsom grenar, bär och småsten. Det är svårt att föreställa sig något som är mer juligt än en trädgård befolkad av glada snögubbar.

Tips 7: Bind en egen naturlig krans

En festlig krans kan bli ett fint tillskott i din trädgård i jul. Det finns mycket att välja mellan när man binder en krans: alltifrån färger till material, till dekoration, belysning, och inte minst placering.

Använd flexibla grenar och ris, gärna från dina egna träd eller häckväxter, och bind samman dem till en krans. Tall- och granris, murgröna och björkris passar särskilt bra till detta. Tillsätt ytterligare dekorationer efter personligt tycke och smak, exempelvis bjällror, band, mistelbär eller batteridrivna ljusslingor. Det här är ytterligare ett projekt där det blir roligare om hela familjen är med, i synnerhet barnen. Läs mer om hur du binder en snygg krans här.

Det krävs inte mycket för att förvandla din trädgård till ett härligt jullandskap. Utifrån dessa tips kan du göra din utemiljö ännu mer magisk vid juletid.

Gästredaktör: Ida Ohlsson, frilansskribent och chefredaktör på Plantinavia

Där ägnar hon sig åt ämnen som trädgårdsskötsel och utomhusliv. Vill på så sätt inspirera amatörträdgårdsmästare att skapa sina drömmars trädgård. När hon inte sitter och skriver på tangentbordet, gillar Ida långa skogspromenader, göra egna örtpreparat och kan ofta hittas på yogamattan.

bild1

Produkter som används i artikeln

Maskinklippet
Fraktfritt
Maskinklippets Presentpaket
2 595 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024