Start / Magasinet / Att tänka på när du väljer jordfräs

Att tänka på när du väljer jordfräs

Att tänka på när du väljer jordfräs

Tips & Råd

Att odla och få plocka sina egna grönsaker, bär och rotfrukter är för många en lantlig dröm. Men vägen till att börja skapa sitt eget trädgårdsland eller köksträdgård kan vara både tung och arbetsam. Med en jordfräs går bearbetningen av jorden snabbare, är mindre tungt för kroppen och blir samtidigt mycket roligare!

Vilken jordfräs ska jag välja?

När det kommer till vilken jordfräs som passar kan frågorna vara många och svåra att få kläm på. Vi har ett stort utbud av jordfräsar, stora som små i olika prisklasser och tillbehör till din jordfräs.  Här benar vi ut det du behöver veta vid val av din nya trädgårdsvän!

Varför använda en jordfräs?

För att grödor ska kunna gro och frodas behövs en mängd olika ingredienser såsom näringsrik jord, gödsel och regn. Allt detta behöver blandas för ett bra odlingsresultat. Detta kan med fördel göras med en grep eller spade i mindre rabatter och krukor men vid större ytor är en jordfräs att föredra. Jordfräsen har en fantastisk förmåga att blanda jorden till en bördig mylla lämplig att odla i.

Vilken typ av jordfräs ska jag välja?

Först och främst behöver man veta vilket underlag som ska fräsas. Är det en gräsmatta som ska fräsas upp till ett nytt trädgårdsland eller hårt packad jord är en jordfräs med fräsknivar bak att föredra. Denna så kallade bakfräsen passar i regel tyngre och tuffare jobb i jämförelse med den traditionella jordfräsen med fräsknivar fram. Till skillnad mot de traditionella jordfräsarna som drivs framåt av fräsknivarna drivs bakfräsen av rejäla drivhjul. 

Hur stor jordfräs behöver jag?

Hur stor yta ska fräsas? Här spelar valet av arbetsbredd in, desto bredare fräs, desto fortare kommer jobbet gå. Samtidigt kanske vissa odlingsrader ibland ska sparas och en allt för bred jordfräs blir därmed otymplig och klumpig att arbeta med.

Fördelar förutom den rejält tilltagna arbetsbredden på de större modellerna är framförallt motorns kraft och växellåda. Dessa är många gånger utrustade med både backväxel och en eller två växlar framåt vilket underlättar och effektiviserar arbetet.

Praktiska tillbehör till din jordfräs

Det många glömmer är att jordfräsen kan vara så mycket mer än bara en jordfräs. Många modeller går att utrusta med tillbehör så som potatisplog, mossrivare, kultivator, ja till och med snöblad! Vill man ha en trädgårdskompis året om är detta högst väsentligt att ta i beaktning vid valet av jordfräs.

I vårt stora utbud av jordfräsar och tillbehör finns något för alla odlingar, såväl till den mindre rabatten som det stora trädgårdslandet! 

  

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Husqvarna TF 335 Jordfräs
8 990 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?