Start / Magasinet / Fem experttips för att planera och designa din trädgård

Fem experttips för att planera och designa din trädgård

Fem experttips för att planera och designa din trädgård

Trädgård

Experttips från trädgårdsdesigners till dig som vill designa och rita din egna trädgård, eller göra om i din befintliga. Oavsett om du har en stor eller liten trädgård, vill att det ska vara lättskött, praktisk eller för dig som gärna spenderar mycket tid på underhåll är detta något för dig. Här får du Trädgårdsverkstans bästa tips som hjälper dig på vägen till en vacker trädgård!

1. Utgångsläget och önskelistan

Börja med att göra en analys över utgångsläget och en önskelista. Gör gärna en enkel skiss över trädgården, vad tycker du är fint och värt att bevara och kanske lyfta fram? Vad tycker du är mindre bra och kanske till och med skulle tas bort? Tänk sedan efter vad du vill ha i din trädgård, du kanske vill ha plats för:

  • Fler uteplatser
  • En social köksträdgård med grill
  • Plats för hopp och lek
  • Plats för odling utomhus eller i växthus

2. Planera strukturen

När du sedan ska försöka placera in det du har på önskelistan är det viktigt att först planera upp strukturen - trädgårdens väggar, tak och golv. Väggar kan vara häckar i olika former och höjder eller kanske en spalje med blommande klätterväxter. Träd ger en härlig känsla av tak, man kan också tänka sig en pergola. Dessa olika inslag skapar ju trädgårdens rumslighet och mysfaktor och gör också att trädgården har en form under vintern när mycket har vissnat ner. Sittplatser på olika ställen i trädgården och gångar som leder runt mellan dessa och de olika trädgårdsrummen är också bra att planera in på ett tidigt stadium.

Trädgårdsverkstan-ritning

3. Samhörighet med huset

Tänk på samhörigheten mellan huset och trädgården när du planerar din trädgård. Det ska vara lätt och inbjudande att ta sig ut i trädgården och kanske landa på en härlig uteplats. Man bör också tänka på att färger och material man använder passar tillsammans. Husets ålder och stil kan också vara värt att försöka matcha i trädgården.

4. Rätt växt på rätt plats

Att placera rätt växt på rätt plats ger bäst resultat! Försök att ta reda på vad du har för jord. Det är stor skillnad på lerjord och sandig eller stenig jord och vilka växter som trivs. Är det mycket blåsigt? Är läget soligt, skuggigt eller mitt emellan? Ett tips är att titta på vilka växter som trivs i omgivningen. Tänk också på att växterna ska få plats när de är fullvuxna!

action-text

5. Tänk flera

När du planerar dina rabatter och planteringar är det bättre att använda flera växter av samma sort i en grupp, tex. buskar och perenner och gärna använda samma växt på mer än en plats i trädgården. Detta ger bättre effekt och skapar samhörighet mellan trädgårdens olika delar. De olika grupperna formar du runt olika solitära (bara en) träd eller buskar som kan utgöra ett blickfång.

Avslutningsvis vill vi uppmana dig att det viktigaste av allt är att faktiskt våga! Var inte rädd för att testa dig fram, blir du inte nöjd går det i de allra flesta fall att ändra - det är det fina med att jobba med något levande!

Är du nyfiken på att läsa mer om Trädgårdsverkstans arbete? Besök gärna deras hemsida!

Gå till hela utbudet för trädgård

Gå till hela utbudet av gräsfrö och gödning

Gå till hela utbudet av fröer för odling

Gå till hela utbudet av odling i trädgård

trädgårdsmästarodling2

Produkter som används i artikeln

Gräskantlist Vastbo Varmgalvad 1mm x 3,5m x16cm
179 kr
I lager
Xeed
Fraktfritt
Xeed Robo mix nysådd 600kvm
3.495 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024