Start / Magasinet / Far och dotter ett riktigt dreamteam!

Far och dotter ett riktigt dreamteam!

Far och dotter ett riktigt dreamteam!

Skog

Inspiration

Morgan och Johanna är far och dotter med ett välslipat intresse för sågen! Häng med när de berättar om deras resa, tankar om att ta steget in i branschen som heltidssyssla och hur det är att arbeta tillsammans med en familjemedlem.

Hej Johanna och Morgan! Vilka är ni?

- Vi är två adrenalin-junkies från familjen Lindström som fastnade i motorsågsvärlden, Morgan 53 år och Johanna 21 år. Morgan har kört motorsåg sedan många år tillbaka och nog gjort de flesta misstagen man kan göra. Tidigare var han mest nöjd om trädet gick åt rätt håll. År 2015 bestämde han sig för att starta sin egna firma, OutdoorMorgan. Han gick en AB-kurs och därefter gick han C-kurs hos Skogsstyrelsen. Efter kurserna fick Morgan upp ögonen för trädklättring och gick en startkurs i trädklättring. I dagsläget är det endast Morgan som driver företaget och han håller på med avancerad trädfällning, klättring och sektionsfällning, lutande träd, stormfällda träd men även i viss mån lite trädbeskärning. Under åren har firman växt och idag är han ambassadör för Maskinklippet.

Johanna har inte varit särskilt intresserad av varken trädfällning eller motorsågar och mest tyckt att hennes pappa varit lite töntig. Men när hon fick fälla sitt första träd i sommarstugan i Dalarna, fick hon smak på adrenalinet och blev även ganska imponerad av sin far som orkade med det tunga arbetet och då var intresset väckt. Snacket började gå hemma om att kanske ta det där motorsågskörkortet ändå - sagt och gjort så bokade pappa en kurs till Johanna. 

Morgan är idag bosatt i Uppsala och jobbar som anestesisjuksköterska på Akademiska sjukhuset och sågar så mycket han kan på fritiden. Johanna är bosatt i Dalarna mellan Mora och Leksand och jobbar på Hemköp men kommer flytta till Uppsala under hösten.

Johanna, vad är det som har lockat dig mest till att ta motorsågskörkort och ge dig in i skogsbranschen? 

- Oj jag vet inte riktigt! Men efter att jag hade fällt mitt första träd så växte intresset för både skog och motorsågar. Motorsågskörkort-kursen innehöll massor av nyttiga och roliga saker och efter det var jag helt såld!. Jag fick även prova på att trädklättra lite och kände att det är det jag främst vill utveckla mig i. För att klättra behöver man ha AB-kortet och bli lite kompis med sågen. I framtiden vill jag hålla på med främst trädklättringen och vem vet, en vacker dag utbildar man sig kanske till arborist. Men man får ju inte glömma att det är också helt fantastiskt att få arbeta ute i naturen och känna doften av sågspån.

Det är en mindre mängd kvinnor i branschen, har du några tips till kvinnor som är intresserade?

- Våga köra ditt race och se till att ha bra människor runt omkring dig! Särskilj dig inte från någon annan, kvinnor och män med samma kunskaper kan utföra ett jobb precis lika bra!

Vilka är dina bästa tips inför motorsågskörkortet?

- Mina bästa tips inför att ta motorsågskörkortet är verkligen att läsa boken från Säker skog. Det står otroligt mycket nyttigt och viktigt i den! Jag skulle vilja tipsa alla om att ta en titt i den. Våga sedan anmäla dig på kurs, oavsett om man bara ska såga hemma eller hos andra, det kan rädda liv. Jag hade också turen att få bra kläder direkt och det gör en enorm skillnad - säkerheten först! Och som av en händelse så råkade pappa ha en ny Husqvarna 545 Mark II Motorsåg som jag fick ta, som jag är otroligt nöjd med! Vet ni, jag tror det var så att han hade säkrat med den utifall att jag skulle vilja börja såga, han var steget före.

Morgan, hur känns det att din dotter har fastnat för samma intresse som dig? 

- Väldigt kul! Jag har försökt väcka intresset hos sonen Victor i flera år och även frun Maria men utan framgång. Så det är jättekul att Johanna blivit intresserad och vill vara med! Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma i framtiden!

Vad tycker ni det bästa är med att jobba tillsammans med en familjemedlem?

- Det bästa med att jobba tillsammans med en familjemedlem är att man vet hur den andra fungerar. Man vet vart gränserna går och att man verkligen kan vara brutalt ärliga med varandra, coacha varandra att bli bättre och bättre. Morgan - “Johanna, ju mer kunskap du får desto fler fel kommer du se att jag gör.”

Hur ser era framtidsplaner ut? 

- I framtiden hoppas vi att kunna etablera en firma gemensamt med trädfällning, klättring och eventuellt öppna en liten butik med trädfällningsutrustning.

Vilken utrustning skulle du inte klara dig utan en dag?

Johanna - Definitivt min Husqvarna 545 Mark II Motorsåg, samt mina Husqvarna Technical Extreme Arborist midjebyxor de är helt grymma!

Morgan - Har blivit väldigt förtjust i min Sthil Advance X-Climb helmet och även i min Silky Zubat Prof Arborist handsåg samt min Silky Sugoi handsåg!

Följ Morgan och Johanna på Instagram för mer inspiration! @outdoormorgan_odm (Morgan) och @huggardottern (Johanna)

Produkter som används i artikeln

MK Första förband på köpet
Husqvarna 545 Mark II Motorsåg
8 229 kr
I lager
Fraktfritt
Husqvarna Technical Extreme Arborist Midjebyxa - S

Från

4 190 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman