Start / Magasinet / Fem smarta semesterinredningstips för din trädgård

Fem smarta semesterinredningstips för din trädgård

Fem smarta semesterinredningstips för din trädgård

Inspiration

Trädgård

Piffa trädgården inför sommaren samtidigt som du minimerar arbetet inför semestertider. Här kommer våra bästa tips.

Belysning

När det kommer till design inomhus är de flesta överens om att belysning är en viktig del. I trädgården är det inte lika självklart, men det borde det vara. Att lysa upp altanen gör de flesta, men tänk större än så. Belys ett träd underifrån, placera några lysande ”stenar” i rabatten, välj ut en detalj som en kruka eller en staty att lyfta fram under sommarnattens mörka timmar. Vill du ha en kostnadseffektiv modell rekommenderas solcellsdrivna ljusslingor och lampor – var inte rädd för att spontanplacera dessa i exempelvis rabatten. Infasade spotlights i altanen sitter ofta jämnt och exakt, men solcellslampor kan du placera lika slumpmässigt som stjärnhimlen. Sommarnätterna kommer bli ännu vackrare om du lyckas.

Krukor

Växtlighet och blommor är snyggt, men glöm inte att krukor också kan vara det. Placera ut dem på altanen, garageuppfarten, i rabatten och i trädgården. Svarta alternativt terrakottakrukor dominerar fortfarande, men titta gärna på varianter i betong eller rostfritt. Var inte heller rädd för att blanda färg och form på dina krukor – eller från olika världsdelar – och bygg små öar i olika stil. Om du tycker att krukor är onödigt dyrt kan du satsa på en stor lite dyrare kruka och sen komplettera med några mindre, billigare. Då är det den stora som står i fokus och lyfter exempelvis din altan. Dessutom finns det massor av snygga balkonglådor – bland annat i just rostfritt och betong – som går att placera i trädgården.

garden plants

Hängmatta

Hängmattan är en symbol för sommar, semester och avkoppling. Vill du skapa en plats i trädgården för optimal avkoppling är en hängmatta och kanske ett litet avlastningsbord allt du behöver. Avvänd med fördel träd att fästa hängmattan i, det smälter in bättre än de ställningar som finns på marknaden. Vill du få ytterligare en färgklick i din trädgård väljer du en flerfärgad hängmatta – alternativt en rosa, turkos eller lila. Vill du istället ha den som en lugnare detalj som smälter in rekommenderas en enfärgat och mer naturnära: grön, brun eller bruten vit.

Bevattning

Hemligheten till en grön och levande trädgård stavas bevattning. Är du hemma eller i sommarstugan hela sommaren kan du sköta det själv, men de flesta behöver lite hjälp av modern teknik. Ett automatiskt bevattningssystem löser allt – titta in på vår sida för automatisk bevattning och hitta det som passar dig. Har du dessutom några växter på exempelvis altanen som behöver vatten kan bevattningskulor vara ett annat alternativ. Det finns snygga varianter i glas som förutom att hjälpa dig och dina växter dessutom är snygga. En annan snygg detalj i trädgården som har med vatten att göra är dammar, läs mer här hur du bygger en egen damm.

Gartenparadies

Och till sist…

Har din trädgård en entré? Några naturstenar som leder in dina gäster från garageuppfarten till gräsmattan funkar, likaså från altanen och ut i trädgården. Vill göra det lite mer spektakulärt anlägger du en portal genom häcken eller bygger en av trä som du sedan låter kläng- eller klätterväxter klä in. Vill du förstärka effekten av att besökaren nu kliver in i din oas kan du krydda portalen med en purpurvinda, blomman för dagen eller varför inte snabbväxande humle – då får du en levande portal som byter karaktär och utseende.

jardin

Produkter som används i artikeln

Gardena City Gardening Semesterbevattning 36 krukor
1 675 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman