Start / Magasinet / Förbered din robotgräsklippare för vinterförvaring

Förbered din robotgräsklippare för vinterförvaring

Förbered din robotgräsklippare för vinterförvaring

Service & Underhåll

Trädgård

Säsongen för robotgräsklippare börjar lida mot sitt slut och så fort det blir frost och minusgrader är det dags att plocka in din maskin för vinterförvaring. Här är våra viktigaste skötselråd som gör att din maskin mår bra och som framförallt gör att den klipper gräset åt dig även nästa säsong.

Gör rent din robotgräsklippare

Att klippa gräs är ett smutsigt jobb, även för en robot. Därför är det viktigt att du gör rent ordentligt innan vintervilan. Använd en torr borste och borsta hela underredet så att allt gräs och jord försvinner. Även runt hjulen och upphängningen. Du kan även använda tryckluft om du har tillgång till det, använd dock inte vatten om inte instruktionsboken till din robotgräsklippare specifikt talar om att maskinen klarar detta. Tänk även på att laddningsstationen kan behöva rengöras. Ett smidigt kit för rengöring av din robotgräsklippare är rengöring och underhållskit.

Förvaring av robotgräsklippare

När din maskin är ren och torr är det dags att ställa in den på ett frostfritt och torrt vinterboende. Du behöver inte ha den under sängen, men gärna i ett garage eller uthus med lite värme. Det är också smart att flytta in laddningsstationen över vintern. Spara plats i garaget med en vägghängare för din robotgräsklippare och laddstation, finns i flera olika modeller som du hittar här.

Tänk på att skydda kabeländarna och kontakterna som lämnas ute över vintern. Täck över med något, förslagsvis denna box som har plats för samtliga kabeländar och skruvarna som håller laddplattan på plats under säsong.

Byt knivar om det behövs

Knivarna byter du lätt ut själv! Hur länge knivarna håller beror på flera faktorer som t.ex. drifttid och storleken på arbetsområdet. Men även vilken typ av gräs, jordmån och så klart hur ofta de stöter på kottar, stenar med mera. En knivig tumregel är att man byter en gång i månaden för bästa klippresultat. Ett tips för att se om dina knivar behöver bytas eller ej är att kika på gräsmattan. Är stråna gröna hela vägen upp till toppen är knivarna vassa – är stråna däremot vita och lite fransiga på toppen är det dags för nya knivar.

Ladda batteri

För att robotgräsklipparen ska må så bra som möjligt under vintern bör den vara fulladdad när den tas ur bruk. Du bör även underhållsladda minst en gång, men gärna fler, under vintern för att inte batteriet ska tappa kapacitet och livslängd.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna Automower Swing Knivsats Long Life 6-pack
229 kr
I lager
Husqvarna Automower Servicepaket
1 049 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman