Start / Magasinet / Fördelar med coating på gräsfrön och gödning

Fördelar med coating på gräsfrön och gödning

Fördelar med coating på gräsfrön och gödning

Trädgård

Coating är ett sätt att fördela ut näringen under en längre tidsperiod. Man innesluter näringen med ett hölje vilket gör att näringen släpps ut i lagom dos. Höljet går att designa så att det räcker allt från 2 månader upp till 18 månader beroende på vad som eftersträvas.

Gödsel

Den vanligaste förekommande kvävevarianten (Nitrat) är direkt upptagbar för gräset och kan jämföras med att en person äter godis, man får snabb energi men det är inte bra i långa loppet. Gräset skjuter i höjden, du får mycket gräsklipp och gräsmattan blir försvagad då stark tillväxt bidrar till sköra cellväggar. Så här ser man att coatingen kan fungera som en doseringsmetod så tillväxten blir kontrollerad och skapar en starkare planta.

Hur fungerar coating?

Coatingar fungerar genom att behålla en jämnvikt på salthalten (nivån på mängden kväve) mellan innehållet i gödselgranulen och marken utanför. Vilket betyder att sålänge salthalten/kvävemängden i marken är högre än vad den är innanför coatingen så trycks ingen gödning ut, först när gräset har absorberat/använt det kvävet som finns i marken och salthalten sjunker så börjar gödningsgranulen trycka ut gödning i marken. Detta medför att gräset kan ta tillvara på mer av kvävet som tillsätts i jorden, effektivare och bra för miljön.

Att gödsla lite och ofta är bra för gräsmattan och miljön. Detta kan du göra med alla Xeeds produkter. Xeed har försökt att minimera och i vissa fall helt uteslutit Nitrat till fördel för Ammonium och Urea som ger en bättre långtidsverkan i jorden än vad nitrat gör. Men vill man riktigt kunna koppla av och låta gödslet sköta jobbet så välj ett coatat gödsel som t.ex Xeed Longdrive.

Gräsfrö

Alla gräsfröer från Xeed är coatade. Detta gör att vid nyanläggning kan man börja med att så gräsmattan utan gödsel då det finns så pass mycket näring i våra frön för en bra etablering.

Fördelar med coatade frön:

  • Fåglar äter inte fröna
  • Snabbare groning
  • Effektivare upptag av vatten för bättre motståndskraft mot torka
  • Effektivare upptag av näringsämnen för optimal utveckling
  • Snabbare igångsättning av fotosyntes
  • Snabbare etablering

384_432_4
384_432-2

Produkter som används i artikeln

Xeed
Xeed Longdrive Gödsel 10kg
549 kr
Skickas om 1-3 vardagar
Xeed
Xeed Robo mix stödsådd paket
1 495 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024