Start / Magasinet / Förvara veden för bästa hållbarhet

Förvara veden för bästa hållbarhet

Förvara veden för bästa hållbarhet

Skog

Tips & Råd

För att undvika blöt och sur ved är det viktigt att den hanteras och förvaras på rätt sätt. I den här artikeln beskriver vi hur du på bästa sätt ta hand om din ved och ger dig bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas med vedeldningen.

Så staplar du veden rätt

När du staplar ved är det viktigt att veden kommer upp en bit från marken så att luft kan strömma undertill. Du kan använda dig av vanliga lastpallar eller brädor som grund. Stapla gärna veden i söderläge med mycket luft runt omkring och gärna ett litet tak som skyddar mot regn. Varför inte vara lite kreativ och bygga något roligt av vedstapeln, kolla in Så bygger du en cylinderformad vedstapel för inspiration! 

Hur länge behöver veden torka?

“Veden ska vara kluven före påsk” sa man alltid förr vilket det kanske idag råder delade meningar om. Men en bra tumregel är att låta klyva veden så den hinner torka under försommaren och sommaren för att sedan tas in under sensommaren/hösten. När det kommer till träslag som ek som innehåller mycket garvsyra bör denna till skillnad från andra träslag torkas i minst två säsonger före eldning. Veden bör ha en fukthalt på mellan 15-20%, det kan man enkelt kolla med en träfuktighetsmätare. 

Förvara veden i en vedbod

När hösten kommer är det hög tid att ta in veden i ett skyddat utrymme som en vedbod. Det är viktigt att vedboden är väl ventilerad så att eventuell fukt kan ventileras bort. Låt inte veden ligga direkt på betong- eller stengolv utan gärna på ett trägolv, detta för att undvika att veden drar åt sig fukt.

Förvara veden inomhus

När veden har torkat ordentligt och det är dags att elda kan man förvara veden inomhus. Att ha veden i ett prydligt vedställ eller en vedkorg kan bli en snygg inredningsdetalj. Tänk däremot på att inte förvara veden för nära värmekällan med risk att det kan börja brinna.

Elda rätt

När hösten kommer är det dags att se resultatet av din ved. Gå ut och ta en titt mot skorstenen för att se hur röken ser ut. Visste du att den bästa röken är den som nästan inte syns alls. Sur ved avger kraftig vit rök som innehåller ohälsosamma gaser vilket är dåligt för både människor och miljön. Dessutom ökar risken drastiskt för tjärbildning i skorstenen som i sin tur kan orsaka soteld.

wood-g041eca710_1920
pexels-mikhail-nilov-6530546

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?