Start / Magasinet / Fyra kreativa sätt till en bra arbetsbänk i skogen

Fyra kreativa sätt till en bra arbetsbänk i skogen

Fyra kreativa sätt till en bra arbetsbänk i skogen

Skog

Tips & Råd

En slö kedja försämrar produktiviteten och sliter på motorsågen i onödan. Under en arbetsdag behöver kedjan filas flera gånger, men det kan vara svårt att fixera sågen på ett lämpligt sätt i skogen.

Svärdshållare

En svärdshållare eller filningsklove som den också kallas är ett praktiskt verktyg som fungerar som ett skruvstycke. Med hjälp av två spetsar slås svärdshållaren ner i antingen en stubbe eller stock och fixerar motorsågen.

Träd

Ett mindre träd kan vara lämpligt att använda om du önskar en högre arbetshöjd när du filar. Gör försiktigt ett instick i trädet, ökad risk för kast finns! Stäng sedan av motorsågen och stick in svärdet i spåret. Fixera sedan svärdet med lämpligt verktyg, tillexempel en kombinyckel som du klämmer mellan svärdet och trädet. 

Hög stubbe

Kapa ett mindre träd till önskad arbetshöjd. Gör sedan ett snitt i stubben uppifrån och ner ungefär 20-30 cm. Såga ett något bredare spår längre ner och spara en klack som är bred nog att hålla fast svärdet högst upp. Där spåret slutar görs ett horisontellt snitt där en kil kan slås in och på så vis klämmer fast sågen.

Liggande stam

Sätt dig gränsle över en liggande stam och håll fast motorsågen mellan benen. På detta sättet fixerar du motorsågen och får en bra överblick och god arbetsställning.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna
Husqvarna Svärdshållare
260 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!