Start / Magasinet / Hur tar man hand om trädgårdsavfall

Hur tar man hand om trädgårdsavfall

Hur tar man hand om trädgårdsavfall

Trädgård

Trädgårdsavfall kommer i många skepnader och första tanken kanske är att lägga på hög eller slänga på tippen. Men det finns betydligt bättre och enklare sätt att bli av med det till synes oönskade.

Kompostkvarn

Moderna kompostkvarnar är extremt effektiva och lätta att sköta. De tar större grenar och sly och mal eller skär ner till flis. De klarar de mest spretiga grenarna och lämnar efter sig flismaterial med många användningsområden. T.ex. lägga på rabatter som behöver isolering eller direkt på komposthögen.

Uppsamlare till kompostkvarn

Något som spar på både rygg och tid är en uppsamlare till kompostkvarnen. Den underlättar för dig att ta hand om flisen vad du än ska använda den till, och gör att du kan stå var som helst utan att tänka på hur marken påverkas.

Kompost

Mycket av trädgårdsavfallet går bra att kompostera, antingen i en hög eller behållare. Eller att gräva ner för den delen. Här kan du omvandla kvistar, löv, gräsklipp, rabattens och fallfrukt till bördig jord. Hur din kompost ser ut spelar ingen roll, antingen har du en fin behållare eller en hög, eller något hemmasnickrat. Men gör den inte för liten. Ska du däremot kompostera köksavfall är det en annan femma, då behöver du en särskild behållare. Att kompostera rätt är en vetenskap som vi inte djupdyker i här, men tänk på att komposten behöver luft och fukt för att bryta ner avfallet.

Lägg direkt under buskar

Löv och gräsklipp kan du lägga direkt under buskar eller mellan raderna i trädgårdslandet. Ett lager på 5-10 cm gör att jorden håller sig fuktig och att näringsämnena stannar i jorden.

Ogräs

Tänk även på att ogräsfrön och rötter kan spridas via komposter, så se till att vidta åtgärder för att de ska dö ordentligt. Det är bättre att frön från ogräs gror i komposten än senare när den blivande jorden sprids över rabatter och trädgårdsland.

Ved

Ett annat sätt att ta hand om det mark och trädgård lämnar efter sig är så klart att göra ved. Även småträd funkar bra som ved bara de får torka tillräckligt länge.

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Stihl GHE 150 Kompostkvarn
4 500 kr
Skickas om 5-7 vardagar
Fraktfritt
Stihl GHE 105 Kompostkvarn
4 190 kr
Ej i lager
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman