Start / Magasinet / Så byter du knivar på din Husqvarna Automower robotgräsklippare

Så byter du knivar på din Husqvarna Automower robotgräsklippare

Så byter du knivar på din Husqvarna Automower robotgräsklippare

Service & Underhåll

Trädgård

För att din robotgräsklippare ska kunna leverera ett perfekt klippresultat varje gång behöver den vassa knivar. Blir eggarna slöa sliter den av gräset istället för att klippa av det vilket tär på både gräset och batteriet. Att byta knivar går snabbt och enkelt, här beskriver vi hur det går till.

Hur ofta ska knivarna på Automower bytas?

Hur ofta du behöver byta knivar på din Automower beror på hur mycket gräs den klipper, större modeller som klipper större ytor behöver byta knivar oftare. För en tomt på 1 000 m² håller knivarna i mellan 1-2 månader. Har du en tomt med mycket nedfallande småpinnar, kottar mm så blir slitaget på knivbladen större  än om det är helt rena gräsytor. Ett sätt att märka att det är dags att byta knivarna är om grässtråna inte har en fin snittyta. Man kan se att de istället är avslitna och lite fransiga, då är det dags att byta ut knivarna!

Det här behöver du till knivbytet

Till monteringen behöver du en stjärnskruvmejsel, skruvar och knivblad. Du hittar färdiga satser i vår shop. Knivbladen ligger ofta tätt packade, se till så att du bara får med ett knivblad åt gången vid monteringen. Annars är risken stor för obalans vilket ger ett sämre klippresultat och att batteriet körs slut snabbare.

Stäng av robotgräsklipparen

Husqvarna Automower är utrustad med en säkerhetsspärr som gör att knivarna inte ska rotera om den lyfts upp, men se ändå till att klipparen är avstängd innan bytet. Vänd den sedan så att underredet är riktat uppåt.

Lossa knivarna

Använd en stjärnskruvmejsel till att lossa skruvarna som håller fast knivarna. Passa på att rengöra kring skruvhålen och knivtallriken med en fuktad trasa.

Fäst de nya knivbladen

Skruva fast de nya knivbladen knivtallriken, börja gärna för hand för att få rätt vinkel på skruvarna innan du drar åt med skruvmejseln. Det är viktigt att du också byter ut skruvarna i samband med knivbytet. Se till så att de sitter fast ordentligt men att knivarna fortfarande kan svänga fritt.

Vänd tillbaka klipparen. Snyggt jobbat, nu är din Automower redo att klippa igen!

Här hittar du hela sortimentet av knivar och tillbehör

Produkter som används i artikeln

Husqvarna Automower Knivsats Long life 9-pack
159 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman