Start / Magasinet / Så får du bort mossa från taket

Så får du bort mossa från taket

Så får du bort mossa från taket

Tips & Råd

Trädgård

Mossa på taket kan skapa besvär för dig som husägare – dels så blir taket lättare fuktigt efter regn och snö, och sedan kan mossan börja växa in i betongpannorna, vilket gör att fukten hamnar även där. När det sedan blir minusgrader och frost ute kan mossan göra hål och spränga betongpannan.

Varför växer det mossa på taket?

Mossa gillar inte sol, så ligger taket i skuggan bör du hålla extra koll. Mossan växer gärna i en fuktig miljö, därför är det generellt på norrsidan av taket som mossa först börjar växa. Speciellt på underkanten av takpannorna kan det börja växa mossa eftersom solens strålar inte når fram dit. På branta tak är det oftast mindre mossa eftersom regnet lättare och snabbare rinner ner än på ett tak med mindre lutning.

Så tar du bort mossan på taket

  • Använd en skrapa eller borste och ta bort de största mossansamlingarna. Skrapan får inte vara av ett material som skadar takpannorna.
  • Fyll en tryckspruta med valfritt mossbortagningsmedel och lägg ut det på taket. Nu gör Moder Natur resten av jobbet. När höstregnen sätter in så försvinner resterna av mossan och algbildningen och du får nu ett rent och fint tak.
  • Glöm inte att rensa hängrännorna. De fylls lätt med både löv och klumpar av mossa med risk för ”stopp” i stuprören och att vattnet skvalpar ut på icke önskade ställen.

Glöm inte säkerheten!

Tänk på att alltid använda säkerhetsutrustning när du går upp på taket.

Produkter som används i artikeln

WOLF-Garten GC-M Takränneränsare multi-star®
449 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman