Start / Magasinet / Så får du gräsmattan mossfri

Så får du gräsmattan mossfri

Så får du gräsmattan mossfri

Tips & Råd

Trädgård

Består din gräsmatta av mer mossa än gräs? Vi har samlat några tips och råd för att hjälpa dig att bli av med mossan en gång för alla.

Varför kommer det mossa?

Om din gräsmatta mest består av mossa är de troligaste orsakerna näringsbrist, att det har blivit fel i pH-balansen, eller att gräsmattan ligger för skuggigt. Mossan klarar betydligt tuffare förutsättningar än gräs och konkurrerar snabbt ut de svagare grässorterna. Som tur är finns det knep att ta till.

Gödsla för att ge gräset hjälp på traven

Med gödsling ger du gräset extra näring som hjälper den att stå emot mossan. Vänta med första gödslingen tills gräset har börjat växa, det sker när termometern letar sig upp mot 10-gradersstrecket. Välj gärna gräsmattegödsel, det innehåller extra kväve som gynnar gräset. För ett mer exakt resultat kan du ta hjälp av en spridarvagn, då sprids gödseln jämnt och du kan lätt justera doseringen. Vänta gärna till en regnig dag, regnet hjälper gödselkornen att smälta ner och du minskar risken för att de ligger kvar och bränner grässtråna - med gula fläckar till följd. Lyser regnet med sin frånvaro kan du vattna ner gödseln i stället.  Följ upp med ytterligare en gödsling i slutet av augusti.

Skapa rätt ljusförutsättningar för gräsmattan

I skuggiga delar av trädgården är risken stor att gräsmattan aldrig riktigt torkar upp, då trivs mossan och konkurrerar snabbt ut gräset. Se över ljusinsläppet, gallra bland närliggande buskar och träd för att ge solljuset chans att nå gräsmattan. Anpassa gräset efter förutsättningarna och så en grässort anpassad för skuggiga lägen på de områden där risken annars är stor att mossan tar över.

Få rätt pH-balans i gräsmattan

Gräs trivs som bäst vid pH 6-6,5. Blir värdet för lågt kan du återställa pH-balansen med hjälp av kalkning. Välj ett långsamverkande kalkmedel så sträcker sig effekten under flera år. Cirka 50 gram kalk per kvadratmeter gräsmatta per år är lagom. Men utgå från din jordmån, sandiga jordar behöver ofta mer kalk än leriga som binder kalk bättre. Ha tålamod, kalkning är en långsam process men ger resultat över tid.

Ta hjälp av en vertikalskärare eller mossrivare

För ytterligare hjälpa gräsmattan på traven kan man ta hjälp av en vertikalskärare. Då river man upp mossan samtidigt som man tillför nytt syre till gräsmattan genom att rista grunda parallella skåror i den. Syretillförseln ökar gräsets motståndskraft samtidigt gräsrötterna stimuleras av att delas och börjar producera sidoskott.

Att ta hjälp av en mossrivare är ett välbeprövat sätt att göra sig kvitt mossa. Rivaren avlägsnar effektivt mossan och lämnar utrymme för gräsmattan att vinna nya mark. Tänk på att räfsa ihop all mossa efter både mossrivning och vertikalskärning, annars hjälper du mossan att sprida sig.

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Husqvarna Bogserad Mossrivare
2 490 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman