Start / Magasinet / Så fixar du ett avbrott på begränsningsslingan

Så fixar du ett avbrott på begränsningsslingan

Så fixar du ett avbrott på begränsningsslingan

Trädgård

Ibland har man otur och robotgräsklipparen som hittills har gått helt perfekt vill inte längre klippa utan visar felkoden ”ingen slingsignal”. Oftast sker det i samband med trädgårdsarbete. Oroa dig inte, det är oftast lätt att fixa. Här listar vi därför fyra tips för att enkelt laga ett avbrott på din begränsningsslinga.

Lokalisera avbrotten på din begränsningsslinga

Oftast hänger avbrott samman med trädgårdsarbete där spaden eller räfsan har gått lite för djupt. Försök att dra dig till minnes var du har grävt och utgå från de platserna. Har felet uppkommit utan inblandning av den mänskliga faktorn är det oftast i skarvarna som ett avbrott kan uppstå. Plocka fram ritningen du gjorde vid installationen för att se var skarvarna finns utmärkta. Nu är det dags att felsöka!

Felsök med testkabel

För att minska ner området du behöver felsöka kan du använd dig av en testkabel. Använd dig av överbliven begränsningskabel och montera en anslutningskontakt för laddningsstationen i ena änden av kabeln. Byt ut den vänstra begränsningskabeln i laddningstationen mot testkabeln. Dra den nya kabeln till mitten av begränsningskabeln och kapa begränsningskabeln rakt av. Använd en skarvkoppling till att koppla samman de tre kabeländarna igen. Du kan nu se om den högra delen av begränsningskabeln har blivit skadad. Slocknar felmeddelandet vet du att avbrottet finns i den vänstra delen av begränsningskabeln och vice versa. Kapa testkabeln och säkra anslutningen i marken igen.

Upprepa proceduren i den defekta delen av slingan, på så vis begränsar du delen du behöver söka av efter kabelbrott.

Felsök med testutrustning för slingkabelavbrott

Undvik onödigt grävande med hjälp av testutrustning för slingkabelavbrott.  Sätt ner jordankaret i marken och lösgör en av begränsningskablarna från laddningsstationen. Använd krokodilklämman som sitter ihop med tongeneratorn (sändaren) för att koppla samman de två. Nu är det dags att felsöka! Ställ in sändaren på ton, då skickas det ut en signal i slingan som uppfattas av mottagaren. Ta dig till det område du misstänker att begränsningsslingan har gått av och börja söka av den. Så länge mottagaren ger en signal är kabeln hel. När den tystnar har du hittat avbrottet.

Laga avbrott på din begränsningsslinga

Du lagar enkelt avbrottet med hjälp av ett skarvdon. Kapa båda ändarna av kablarna rakt av. Du behöver inte skala dem, det sker automatiskt via U-elementet inne i skarvdonet. För in kablarna i botten av skarvdonet och kläm åt med en polygrip. Använd en märla till att förankra kabeln i marken igen. Om kabeln är för sträckt kan du använda ytterligare ett skarvdon till att förlänga med en bit kabel. Då undviker du att få ett nytt avbrott under vintern. Ett reparationskit kan vara bra att ha hemma så är du alltid redo om en slinga skulle gå av under trädgårdsarbetet.

Sådär, nu är robotklipparen redo att fortsätta jobba!

Produkter som används i artikeln

Husqvarna Skarvdon Original 5-pack
109 kr
I lager
Reparationskit robotklippare
649 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman