Start / Magasinet / Så gör du en adventsljusstake av ved

Så gör du en adventsljusstake av ved

Så gör du en adventsljusstake av ved

Inspiration

Nog för att ved framförallt har syfte att värma, men för oss som gillar romantiken kring ved kan det passa bra att använda vedträ till annat också. Inredning till exempel. Något en välklyvd vedklabbe passar bra till är basen i en naturlig adventsljusstake. Vilken dröm att äntligen få ha ved mitt på bordet!

Så här gör du din adventsljusstake

Välj ut ett fint exemplar ved med så rät klyvyta som möjligt och gärna med bark kvar på andra sidan. Använd stämjärn för att jämna till den plana ytan om det behövs, det är viktigt att ljusstaken står så stabilt som möjligt på bordet.

Borra fyra hål som är c:a 20-25 mm i diameter och ungefär lika djupa. Se till att förankra vedträt ordentligt när du borrar så det inte snurrar och skadar någon eller något. För att få samma djup på hålen kan det vara bra att märka borret med en bit tejp.

Har du redan ljus kan du anpassa hålets diameter efter dem, men tänk på att du ska få plats med en hållare också. Det finns färdiga i metall att köpa men det går bra att använda några lager folie också. Har du metalltejp funkar det så klart också.

Dekoration

Dekoreringen får du komma på själv. Men kottar, mossa, grenar andra juligt pynt passar så klart bra. Själv föredrar vi nog vedklabben utan dekor – den är fin som den är!

Ps. Tänk på att många bränder startar i adventsljusstakar. Var försiktig och lämna aldrig tända ljus utan uppsyn. Det finns även brandskyddsspray att använda till exempel om man vill vara extra försiktig. DS.

Relaterade artiklar

MAGASIN

Världens första motorsåg