Start / Magasinet / Så lägger du en trädgårdsgång av träkubb

Så lägger du en trädgårdsgång av träkubb

Så lägger du en trädgårdsgång av träkubb

Inspiration

Trädgård

En trädgårdsgång behöver inte läggas i sten. Med träkubb får du en gång som är mjuk att gå på och som bara blir vackrare med åren. Här får du tips och råd för hur du enkelt lägger den själv.

Välj rätt träslag

För att få en trädgårdsgång som håller länge är det viktigt att välja ett träslag med hög densitet. Ek och lärkträd är optimala, de är båda hårda träslag som står emot röta bra. Använd barkat kärnvirke. Impregnerar du dessutom kubben får du en trädgårdsgång som håller mellan 25–30 år.

Kapa kubben i rätt längd

Nu är det dags att plocka fram motorsågen. Det gör inget om kubbens diameter varierar, det går att kompensera med sättgrus, det viktiga är att de håller samma längd. Minst 10 centimeter och max 20 centimeter.

kubbar_maskinklippet

Impregnera kubben

Impregnera kubben för att ytterligare öka på träets motståndskraft. Välj en impregnering med hög träskyddsklass. Lägg kubben i impregneringsvätska tills träet mättas. Schakta ut området för trädgårdsgången. Använd riktsnören eller färg till att märka ut hur trädgårdsgången ska gå. Tänk på att snöret börjar slacka i mitten redan efter 10 meter. Man brukar säga att 1,2 meter är en lämplig bredd för en huvudgång, då kan två personer gå bredvid varandra. Välj en bredd som passar ditt ändamål. När riktsnörena är på plats är det dags att gräva ur området till ett djup på minst 25–30 centimeter, beroende på hur höga dina kubbar är.

Lägg ut ett bärlager

Fyll upp grunden med ett bärlager av makadam eller bergskross. Då får du en naturlig dränering. Bärlagret ska vara minst 10 centimeter djupt. Jämna till lagret med en spade. Fyll upp med sättgrus. Lägg ut rätskivor över den schaktade ytan för att markera slutlig höjd. Fyll upp med cirka 5 centimeter sättgrus. Välj en kornstorlek på under 6 millimeter.

Placera ut kubben

Nu är det äntligen dags att placera ut kubben. Använd en gummiklubba eller handslägga till att knacka ner kubben i sättgruset. Stäm hela tiden av med ett vattenpass så att det blir vågrätt. Håll ett jämnt avstånd mellan kubben och fyll igen fogarna genom att sopa ner grus i dem. Vattna trädgårdsgången. Vattna din trädgårdsgång i flera omgångar för att låsa kubbarna vid varandra. Avsluta med att fylla fogarna med ett sista lager grus.

Underhåll din trädgårdsgång

För att undvika att det börjar växa mossa på kubben kan det vara värt att rolla dem med ogräsättika eller att ta ett varv med högtryckstvätten efter vintern.

Hitta fler DIY-projekt i Maskinklippet magasin

Produkter som används i artikeln

MK Första förband på köpet! Paket
Husqvarna 435 Motorsåg Startpaket
4 695 kr
+Paketartikel
Gå till
WOLF-Garten DR-M35 Kratta multi-star®
199 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman