Så lyckas du med häckklippningen

Vägen till en tät och frisk häck går alltid via häcksaxen. Vi har samlat några tips som gör klippandet enklare.

Rätt tid att klippa häcken

När du ska klippa din häck beror på vad du har för sort. Vårblommande häckar är synd att klippa under blomning, vänta hellre till efter midsommar. Juli till september är perfekt tid att klippa så kallade ”blödare”, häckar och buskar som savar mycket under våren. Många lövhäckar och framförallt unga häckar mår bra att av att hållas efter ofta under den här perioden. Då blir de tätare och behåller lättare formen.
Barrhäckar som thuja och idegran ska klippas under hösten när tillväxten har stannat av.

Rätt verktyg för häckklippning

För en kort och låg häck går det bra att använda en vanlig manuell häcksax, då får du samtidigt bra med träning för bicepsen. Finliret gör du med en sekatör. Väljer du en modell med mothåll klarar den också riktigt hårda grenar. Har du flera sträckmeter häck är det betydligt smidigare att välja en motordriven häcksaxHär har vi samlat tips för hur du väljer rätt häcksax för dina behov.

Klipp rätt form på häcken

Regel nummer ett vid häckklippning är att häcken alltid ska vara svagt konformad, alltså bredare i botten än i toppen.  På så sätt hjälper du ljuset att nå även de nedra delarna av häcken och undviker att den blir gles och ful i foten. Börja med sidorna, använd hjälpsnören eller lasermätare för att hålla samma bredd överallt.
Avsluta med toppen. Har du en häcksort med genomgående stammar som avenbok, bok eller tuja ska du dock vänta med att klippa toppen på häcken tills den har nått rätt höjd, annars stannar den av i växten.

Spara ryggen med en presenning

Slipp ofoget med att samla ihop och plocka upp de bortklippta grenarna genom att breda ut en presenning under häcken innan du börjar klippa. När du är färdig är det bara att vika ihop presenningen och ta grenarna med dig.

Produkter som används i artikeln

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 1000kr
100% nöjd kund
Kunnig support
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt