Start / Magasinet / Så ny gräsmatta - så gör du!

Så ny gräsmatta - så gör du!

Så ny gräsmatta - så gör du!

Tips & Råd

Trädgård

Att anlägga en helt ny gräsmatta kan kännas som ett stort och komplicerat projekt. I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du anlägger din nya, friska och slitstarka gräsmatta som kommer att hålla för många grillkvällar, fotbollsmatcher och lekar framöver.

Så gräs på hösten

Den absolut bästa tiden på året att anlägga en ny gräsmatta är framåt sensommaren och hösten. Vid den här tiden är jorden fortfarande varm och håller hög fuktighet vilket är två viktiga förutsättningar för att gräs ska kunna gro. Som en extra bonus så är många varianter av ogräs mindre aktiva framåt hösten jämfört med våren, vilket minskar chansen för ogräs att etablerar sig och gräsmattan hinner växa sig starkare och tätare till våren och ytterligare förhindra ogräs för att få fäste.

Så gräs på våren

Med förutsättning att jorden har blivit tillräckligt uppvärmd kan du även så ny gräsmatta på våren. Väljer du att så din nya gräsmatta på våren kräver det däremot lite mer arbete i form av bevattning. Viktigt här är att vattna sådden regelbundet så jorden hålls fuktig och gräsfrön kan gro.

Välja gräsfrö

Det finns väldigt många grässorter att välja på, alla med olika fördelar och egenskaper. Är du osäker på vilken grässort som passar dig och din gräsmatta kan du läsa mer i vår artikel De olika grässorterna.

Handful of dark brown soil isolated on white background

Såhär går du tillväga för att lyckas med din nya, gröna och välmående gräsmatta!

1. Bearbeta jorden genom att luckra upp den ordentligt. Jorden bör vara bearbetad ca 30 cm djupt med t ex. jordfräs. Ta bort sten, rötter och ogräs, jämna sedan till de översta jordlagret med en kratta eller en vält. Det översta jordlagret bör bestå av 5-10 cm matjord för bästa resultat. Vid lerig, blöt jord kan man blanda in en högre andel sand för bättre dränering.

2. Vid behov, grundgödsla jorden med vanligt trädgårdsgödsel, fullgödselmedel eller hönsgödsel.

3. Nu är det dags att så jorden med gräsfrö, använd gärna en spridare för att underlätta och få på så sätt en jämn fördelning av gräsfröna.

4. Håll den nysådda gräsmattan fuktig 3-4 veckor efter sådd. Här kan du använda dig både av vattenspridare, helt automatiska bevattningssystem eller vattenslang och bevattningsmunstycken.

5. När gräset är minst 6 cm långt är det dags att klippa det för första gången. Viktigt att tänka på nu är att inte klippa för lågt, max ner till 3 cm är en bra tumregel. Skulle det ha växt upp ogräs i ett tidigt skede i sådden kan detta klippas med en högre klipphöjd för att gräset ska få en bättre chans att ta över.

fresh spring green grass

Så! Nu har du en ny, grön och härlig gräsmatta att trivas på! Men för att gräsmattan fortsatt ska vara tät och grön behövs det underhåll. Här kommer några enkla tips hur du fortsatt tar hand om din gräsmatta.

  • Gödsla din gräsmatta med ett bra gräsmattegödsel
  • Vertikalskär gräsmattan vid behov (som tidigast 12 månader efter du sått nytt, gärna lite längre för att låta gräsets rötter växa till sig), bästa tiden att göra det är när gräsmattan är som grönast/starkast. När man vertikalskär gräsmattan tillför man syre och delar på rötterna, detta gör att gräsmattan blir tätare.
  • Toppdressa gräsmattan med ett jämnt lager dressjord på våren eller hösten, gärna i samband med stödsådd för att få gräsmattan tätare och mer motståndskraftig mot ogräs.
  • Vattna gräsmattan under torra perioder, vid nyetablering kan det betyda flera gånger per dag men vid etablerad gräsmatta så är det bättre med en ordentlig rotblöta, vilket är ca 25-30mm vatten, i veckan.
  • Klipp gräsmattan ofta, klipp inte bort mer än en tredjedel av gräsets längd. har man inte tiden att klippa ett par gånger i veckan så är en robotgräsklippare det bästa valet då den klipper lite men väldigt ofta!
  • Men framförallt - Njut av din gräsmatta!

lawn

Produkter som används i artikeln

Gardena Universalspridare XL
1 179 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman