Start / Magasinet / Så odlar du egen potatis till midsommar

Så odlar du egen potatis till midsommar

Så odlar du egen potatis till midsommar

Trädgård

Inget slår nypotatis på midsommarbordet. Börja i god tid så att du har gott om marginal för att hinna odla din egen, oavsett om du har ett stort potatisland eller inte. Så fort det är frostfritt i marken kan man börja sätta potatisen.

Så förgror du potatisen

Genom att förgro potatisen påskyndar du odlingsprocessen och får en tidigare skörd. Välj en så tidig potatissort som möjligt.

Du kan antingen grodda potatisen direkt i ett tjockt lager torv eller kompostjord, då utvecklas både groddar och rötter och du kan ha en färdig planta bara några veckor efter sättning. Se till att hela tiden hålla mullen fuktig.

Det går också bra att använda sig av en tom äggkartong eller att placera potatisen direkt på en bricka. Ställ potatisen på en ljus, sval plats. Helst ska lufttemperaturen ligga på mellan åtta och femton grader.  Efter tre till fyra veckor har potatisen utvecklat knubbiga, gröna groddar. När groddarna är cirka en till en och en halv centimeter långa är det dags att sätta dem.

Så sätter du potatisen

Vänta med att sätta potatisen tills frostnätterna är förbi. Jordtemperaturen ska ligga kring åtta grader. Potatis är tacksamt att odla och växer bra överallt, men bäst resultat får du i en mager och väldränerad jord. Skapa fåror med ett sättdjup på cirka 10 centimeter, och sätt ut potatisen med ett mellanrum på cirka 25 centimeter. Vattna direkt efter det att potatisen är satt. Vattna därefter när jorden känns torr, potatisen behöver mellan 15 och 20 milliliter vatten per vecka.

Glöm inte att kupa potatisen

I takt med att potatisen växer är det viktigt att kupa dem för att de inte ska skadas av solljuset. Då riskerar de att bli gröna och därmed oätliga. Att kupa potatisen betyder att man täcker plantan med ett nytt lager jord, då skyddar man de också från ogräs.

Så odlar du potatis i hink

Låt dig inte begränsas av brist på potatisland, det går utmärkt att odla några potatisstånd i kruka eller hink. Börja med att täcka botten med ett 10 centimeter tjockt lager av jord. Sätt därefter en eller flera potatisar, storleken på kärl avgör hur många du kan odla. Räkna med att det krävs fem liter jord till varje potatis. Täck potatisen med ett fem till åtta centimeter tjockt lager av jord. Fukta jorden efter sättning. Fyll på med jord allteftersom plantan växer. Håll hinken inomhus fram till dess att frostnätterna är över, därefter kan du sätta ut den på altan eller i trädgården. Undvik att kärlet står för varmt, max 30 grader är lagom.

satta_potatis
potatoes-2543686_1920
potatis_kruka

Produkter som används i artikeln

HestraJob Kobolt Denim Arbetshandske - 6

Från

158 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman