Start / Magasinet / Så räddar du rabatten från rådjur och harar

Så räddar du rabatten från rådjur och harar

Så räddar du rabatten från rådjur och harar

Trädgård

Det är inte bara vi som gillar en blomstrande rabatt, så fort de första knopparna visar sig kommer också rådjur och harar för att äta sig mätta. Men det finns knep att ta till för att hålla de objudna gästerna borta från rabatterna.

Välj växter som smakar och luktar illa

Det går att säkra upp rabatten redan vid planteringen genom att välja blomsorter som rådjur och harar tycker smakar illa. Plantera narcisser som påsklilja och kejsarkronor i stället för tulpaner, och välj busk- eller parkrosor som rugorosa om du vill ha dina rosknoppar i fred. Svarta vinbär har en stark lukt som rådjur helst undviker, ett klassiskt knep är att skydda andra bärbuskar och planteringar genom att sticka in svartvinbärskvistar bland dem.

Har du problem med sorkar kan du plantera ut allium, även kallad sorklökar, i de angripna rabatterna. De avger en lukt som får sorkarna att ta till flykten.

Stängsla in trädgården från rådjur

Det säkraste sättet att skydda trädgården på är att se till att djuren inte kommer in. Men tänk på att bygga höga stängsel, rådjur är som bekant goda hoppare. Två meter krävs för att säkra upp från ovälkomna besök.  Står harar för majoriteten av skadorna kan du testa med elstängsel som du fäster på 10 och 20 centimeters höjd.

Avskräck med blodmjöl

Blodmjöl är bra till mer än bara gödsel, det fungerar och avskräckande för såväl rådjur som harar. Du kan antingen strö ut det som det är i rabatterna som du vill skydda eller också reda till en ”soppa”: Blanda 1 liter vatten med 1 dl blodmjöl och 1 dl ammoniak i en hink. Fäst bitar av oasis på bambukäppar och doppa dem i soppan. Placera sedan ut dem i rabatterna du vill skynda. Upprepa proceduren efter cirka två veckor, om det har regnat mycket kan du behöva göra det tidigare.

Placera ut skrämmor

Spara roskvistarna när du beskär rosorna och placera ut dem i de utsatta rabatterna, rådjuren är rädda om sina mular och undviker så långt det går att bli stuckna. Häng upp CD:s för att skapa reflektioner som skrämmer bort djuren, eller fäst tejp som vimplar på nya skott. Ett klassiskt knep är att skära ut hjärtan i frigolit eller av tjockare, vit kartong och placera ut i trädgården. Det liknar rådjursrumpor i flykt och fungerar som en varning för andra rådjur.

Byt metod ofta

Djuren är smarta och vänjer sig fort, varför det flesta metoder bara håller djuren borta under en begränsad period. Var kreativ och byt metod ofta.

Har du tips på hur man håller trädgården fri från ovälkomna besökare? Tipsa gärna på vår Facebooksida!

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman