Start / Magasinet / Så rengör du altanen på bästa sätt

Så rengör du altanen på bästa sätt

Så rengör du altanen på bästa sätt

Trädgård

Vi har samlat några handfasta tips för hur du enkelt rengör och vårdar altanen så att den är redo för sommarens alla grillkvällar.

Rengör altanen med högtryckstvätt

Att rengöra med högtryckstvätt är ett effektivt och smidigt sätt att rengöra träytor på, men tänk på att inte gå ut för hårt. Kör du maximal effekt är risken stor att du också spolar bort ytveden i träet. Minska i stället på trycket och spola ut vatten uppblandat med såpa eller diskmedel jämnt över hela altanen. Eller blanda till någon av lösningarna vi tipsar om nedan. Låt verka under en kvart. Sedan är det dags att plocka fram altantvätten.

Koppla på altantvätt på högtryckstvätten

Genom att koppla på en altantvätt till högtryckstvätten sprider du inte bara ut vattnet jämnare, du minimerar också risken för att intilliggande ytor blir blöta. Det kan vara frestande att ställa in på högsta effekt, men ta det varligt även nu. Ställ in på låg- till mellaneffekt och arbeta genom hela altanen. Resultatet blir jämnare och är snällare mot träet än om du kört med enbart munstycket.

Blanda till ett miljövänligt algtvättmedel

För att ta bort alger från altan eller utemöbler är ättika en klassiker som står sig än. Blanda upp 2 dl ättika och några droppar diskmedel i 1 liter varmt vatten. Använd högtryckstvätten på lågeffekt eller en klassisk rotborste till att skrubba ytorna rena.

Rengör altanen med tapetklister

Om altanen är extremt nedsmutsad kan du pröva att blanda kaustiksoda och tapetklister i en hink med vatten. Tapetklistret binder vattnet vilket minskar avrinningen. Låt verka i en timme innan du plockar fram rotborsten eller altantvätten.

Ytbehandla altanen

Tryckimpregnerat trä klarar sig egentligen utan ytbehandling, efter hand får den då en vackert grånad färg. Fördelen med att olja in altanen är att du motverkar att träet reser sig och blir sprickigt. Om du väljer att ytbehandla är det viktigt att vänta någon vecka efter tvätt innan du sätter igång. Altanen blir rejält våt och behöver tid på sig för att torka upp. Välj en molnig dag när temperaturen ligger på mellan 15–20 grader. Det hjälper oljan att tränga in i träet långsamt. Välj en olja med hög linoljehalt och tänk på att pensla längs med träets fibrer.

Du hittar alla våra rengöringsmaskiner och tillbehör här.

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Husqvarna PW360 Högtryckstvätt
4 690 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman