Start / Magasinet / Så startar du din motorsåg

Så startar du din motorsåg

Så startar du din motorsåg

Skog

Instruktionsfilmer

I denna film visar vi i ett antal enkla steg hur du på ett korrekt sätt startar din motorsåg eller röjsåg för att undvika att dra den "sur".

Steg för steg - starta motorsåg

1. Aktivera kastskyddet

Du aktiverar kastskyddet / bygeln uppe på motorsågen genom att trycka handtaget framåt (kastskyddet ska alltid vara aktiverat när du startar din motorsåg).

2. Pumpa fram bränsle

Tryck på gummiblåsan, den så kallade primern, cirka 3-4 gånger för att förse förgasaren med bränsle. Detta för att lättare och snabbare kunna starta din motorsåg .

3. Aktivera choken

Choken finner du vid sidan av gashandtaget. Aktivera choken genom att föra den utåt och uppåt.

4. Dekompressionsknappen

Dekompressionsknapp finns på de flesta av Husqvarnas proffsmaskiner och är den lilla svarta knappen på kåpan alternativt på sidan av cylindern. Om min motorsåg inte har dekompressionsknapp, hur gör jag då? Om din motorsåg inte har dekompressionsknapp så hoppar du helt enkelt över detta steg.

5. Tänd till motorsågen

Dra i snöret till motorsågen tänder till, detta är normalt sett 2-3 drag. Vad gör jag om inte motorsågen tänder till efter 2-3 drag? Om din motorsåg inte tänder till efter att du har dragit tre drag bör du avaktivera choken för att inte riskera att göra sågen "sur". Att göra sågen sur innebär att den kommer bli mycket svårstartad för tillfället. Gå istället vidare till steg 6.

6. Avaktivera choken

Du avaktiverar choken genom att trycka tillbaka den till utgångsläget. När du avaktiverat choken kommer sågen stanna vid cirka 25% gaspådrag, för att underlätta att starta motorsågen. Så fort du börjar gasa kommer gaspådraget släppa och motorsågen går ner på tomgång.

7. Starta motorsågen

Motorsågen bör nu starta på 1-2 drag. När motorsågen startat trycker man till på gasen för att släppa gaspådraget så att motorsågen går ner på tomgång. Du för sedan tillbaka kastskyddet för att släppa kedjebromsen. Nu kan du börja såga!

8. Varmstart

Vid varmstart av din motorsåg behöver du inte ha choken aktiverad när du drar i snöret. Du aktiverar istället choken för att sedan direkt avaktivera den igen, detta gör att du får ett gaspådrag (ca 25%) som underlättar uppstarten av motorsågen. När du sedan gasar till kommer gaspådraget släppa och den kommer gå ner på tomgång igen.

Produkter som används i artikeln

MK Första förband på köpet! Paket
Husqvarna 435 Motorsåg Startpaket
4 695 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!