Så väljer du rätt Thuja

Snabbväxande, vintergrön och relativt billig - fördelarna med att använda Thuja som häckväxt är många. Men med ökad efterfråga ökar också risken för överproduktion och dålig kvalitet. Tillsammans med Plantavia.se har vi därför tagit fram några tips som hjälper dig i Thuja-djungeln.

Thuja Brabant eller Thuja Smaragd?

Det finns flera varianter av Thuja, de två vanligaste är Thuja Brabant och Thuja Smaragd. Smaragd växer mer kompakt än Brabant som är mer yvig. Den första brukar därför anses ha ett högre prydnadsvärde, men är också något dyrare. Fördelarna med båda är att de redan efter plantering är betydligt tätare än om du planterar exempelvis liguster eller avenbok. Dessutom har de lång livslängd, en bra planta håller sig tät och fin i 15 till 30 år framöver.

Så känner du igen en dålig Thujaplanta

Den höga efterfrågan på Thuja har lett till att många odlare driver upp alldeles för många plantor på alldeles för liten yta. Det leder till att plantorna får för lite näring och inte kan beskäras, vilket i slutändan kan leda till att plantan inte överlever och att du behöver plantera nya.

Så här känner du igen en dåligt odlad planta:

  • Då Thujan inte har blivit beskuren är den gles och yvig
  • Du kan se hela huvudstammen
  • Bristen på solljus har lett till att underdelen av stammen saknar barr, ibland så mycket som 30 centimeter.
  • Den övre halvmetern är ofta bara en tunn pinne, med några få små grenar som inte ger något insynsskydd.

Köp rätt direkt

Det lättaste sättet att undvika dåliga plantor är att köpa från pålitliga odlare. Be om referenser från grannar eller vänner som har planterat Thuja, läs recensioner på nätet för leverantörer du funderar på att handla ifrån och sist men inte minst, be om ett ursprungscertifikat. Länder som exempelvis Nederländerna har hårda kvalitetskrav och odlingar inspekteras av deras Mat och Konsumentverk. Vid ett godkännande ges ett registreringsnummer som garanterar att plantan är sjukdomsfria och odlas i ren ord.

Köp din Tujahäck Online hos Plantinavia. Njut av ett omedelbart vintergrönt insynsskydd.

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 1000kr
100% nöjd kund
Kunnig support
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt