Ta hand om din trädgård inför vintern

När hösten kommer och vintern står för dörren kan det vara bra att förbereda din trädgård för vinterns kyla, snö och frost. Gör man ett bra arbete på hösten blir det roligare att sätta igång att pula i trädgården när våren kommer.

10 tips för din trädgård inför vintern

1. Ta bort grenar

Låt inte gamla grenar och fallfrukt ligga kvar i din trädgård över vintern. Dels ser det tråkigt ut och dels kan det förstöra gräsmatta och gräsklippare.

2. Kratta löv

Den största delen av löven bör krattas upp och köras bort så de inte börjar förmultna på gräsmattan. Men lite löv kan gärna ligga kvar och agera gödsel för mattan

3. Ta in prydnadssaker

Ta in regnmätare, fågelbad och andra prydnadssaker från din trädgård som kan ta skada av vinterns kyla, snö och hårda höstvindar.

4. Gör rent redskap

Skölj av spadar, grepar och andra redskap som blivit smutsiga av hårda tag i trädgården. Det är heller inte fel att bättra på färg och olja och lacka skaft.

5. Vattenslang och bevattning

Bevattningsutrustning fryser lätt sönder när det blir minusgrader. Gummi och plast mår heller inte bra av kyla och väderomslag.

6. Kupa och täck rosorna

Kupa rosornas rötter och stam så det ger skydd för vintern. Lägre rosor bör du även täcka med granris eller duk.

7. Mossmedel och höstklippning av gräsmattan

Det är inte fel att dra på mossmedel på hösten för att mossan inte ska ta sig till våren. Sätt klippaggregaten högt och gör en sista höstklippning.

8. Röj runt i komposten

För att få bra fart på förmultningsprocessen och därmed få fint gödsel till våren är det bra att gräva runt i komposten ordentligt innan den fryser. Läs mer om hur du lyckas med komposten här.

9. Gödsla

Både land och rabatter kan gödslas på hösten. Fördelen med att göra det då är att det inte blir lika intensivt för de plantor du sätter på våren.

10. Sätt lökar!

Många lökar sätts med fördel på hösten. Då börjar de växa så fort de första vårsolstrålarna värmer jorden. Tänk på att märka ut var du satt lökarna. Med ett lökjärn planteras lökar och plantor smidigt och jorden töms med en enkel knapptryckning.

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 1000kr
100% nöjd kund
Kunnig support
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt