Start / Magasinet / Tips för att minska din elförbrukning

Tips för att minska din elförbrukning

Tips för att minska din elförbrukning

Tips & Råd

En svensk, modern medelvilla gör av med ca 20000 kWh om året vilket med höga elpriser innebär dyra månadskostnader, framförallt under årets kallare månader. I den här artikeln tar vi upp några konkreta tips, både stora och små åtgärder om hur du minskar din strömförbrukning och får pengar över i plånboken.

Sänk inomhustemperaturen

Uppvärmningen står för en stor del av ett hushålls energiförbrukning och för varje höjd grad ökar energiförbrukningen med upp till 5%, med andra ord - här finns det tusenlappar att spara! 20°C är den rekommenderade inomhustemperaturen i t ex vardagsrum men den är betydligt lägre i sovrummet där det optimala för en god natts sömn är 16-18°C.

Spara vatten

En varmvattenberedare är en av de största energitjuvarna, så här är det viktigt att ta tillvara på varenda droppe vatten! Låt inte vattnet stå och rinna i onödan vid t ex dusch eller handdiskning. Investera in en diskmaskin om du diskar mycket, en diskmaskin är mer energisnål än handdiskning, men tänk på att alltid köra fulla maskiner!

Laga middag i naturen

Välj en dag i veckan när ni inte lagar mat i köket. Kökets hushållsapparater är bland de som utan tvekan dagligen drar mest ström i ett hushåll. Varför inte laga mat ute i naturen? Kanske på ett stormkök eller varför inte på grill eller över öppen eld? Kolla in vårt stora sortiment av Stormkök, grilljärn, stekhällar och mycket mer!   

Tvätta smart

En tvättmaskin drar i stort sett lika mycket energi halvfull som full, tvätta därmed bara fulla maskiner och i så låg temperatur som möjligt. Torktumla inte tvätten, låt tvätten istället lufttorka. Är det fint väder, häng tvätten ute! 

Släck lampan

Släck lampor i rum och utrymmen där du inte befinner dig. Använd timer på belysning så glömmer du inte att släcka. Byt ut gamla energikrävande glödlampor och lysrör mot modern LED-belysning.

Rätt temperatur i kyl & frys

Kyl och frys är bland de mest energikrävande hushållsapparaterna i hemmet men med rätt temperatur håller man energiförbrukningen nere och förvarar maten på bästa sätt. Temperaturen i frysen ska vara -18°C och i kylen 4 °C. Tänk på att inte öppna och stänga dörrarna för ofta och byt ut tätningslister vid behov.

Byt ut gamla vitvaror

Gamla frysboxar, kylskåp och spisar är riktiga energitjuvar och kan på sikt vara värt att byta ut mot nya, modernare. Vid inköp är det viktigt att kolla på energieffektivitetsklass, A+++ ner till D. Denna skalan avser hur energisparande vitvaran är där A+++ är bäst och D sämst.

Stäng av TV:n

Ibland behöver inte de stora åtgärderna vara de viktigaste, varför inte stänga av TV:n, tänd några ljus och plocka fram några brädspel och umgås med varandra en kväll.

Täta och isolera

Oavsett vilken typ av uppvärmning du har är det av högsta vikt att värmen inte försvinner ut genom otätheter och dåligt isolerade väggar, fönster och tak. På kort sikt - täta läckande fönster och dörrar med nya tätningslister. En större investering kan vara att tilläggsisolera och byta ut gamla, läckande fönster mot nya 3-glasfönster som har ett lägre U-värde.

Se över ditt uppvärmningssystem

Många hus är försedda med dyra uppvärmningssystem som direktverkande el, oljepanna eller gamla energislukande luftvärmepumpar. Här kan det vara klokt att byta ut uppvärmningssystemet mot ett nytt och på längre sikt spara pengar.

Sköt om elementen

Låt inte gardiner eller stora möbler stå i vägen för elementen, då minskar luftcirkulationen och värmen sprids inte lika lätt i rummet. Har du vattenburna element är dessa viktiga att lufta emellanåt för att ge god värme.

Läs även vår artikel Spara el, elda med ved - Vi listar fördelarna 

Produkter som används i artikeln

Espegard Braspanna 60
2 395 kr
Ej i lager
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!