Start / Magasinet / Spara el, elda med ved - Vi listar fördelarna

Spara el, elda med ved - Vi listar fördelarna

Spara el, elda med ved - Vi listar fördelarna

Skog

Inspiration

Tips & Råd

Sedan urminnes tider har vi eldat med ved både för värme och matlagning. Dagens dyra och stigande elpriser gör att många frågar sig om det är ekonomiskt hållbart att värma upp huset med ved. Svaret är JA! Vi listar de främsta fördelarna med vedeldning.

Elda med ved är billigt

Att elda med ved är utan tvekan det billigaste sättet att värma upp sitt hus. Oavsett om du äger egen skog, tar egen ved från trädgården eller köper ved är det i jämförelse med pellets, olja eller direktverkande el tämligen billigt.

Kan man bli självförsörjande av ved?

Absolut, det kan man! Det kräver i regel en förhållandevis liten skogsareal för att en vanlig medelvilla ska kunna vara självförsörjande av ved vinter efter vinter. Se till att din skog har god tillväxt genom att föryngra, gallra vid behov och ta tillvara på den ved som finns. De flesta braskaminer, vedspisar och vedpannor är väldigt energieffektiva idag och kräver väldigt lite vedbränsle jämfört med förr för att hålla värmen.

Vedeldad värmekälla - En ekonomisk investering

Till skillnad från många andra värmekällor som kräver stora ekonomiska investeringar och kontinuerligt, kostsamt underhåll kräver en vedeldad värmekälla mycket lite. Efter installation behövs sotning av fackman ett par gånger om året. Sköt detta underhåll och du har en hållbar värmekälla under många år framöver.

Förnybart och klimatneutralt

Att tänka klimatsmart och använda sig i den mån det går av förnyelsebara medel genomsyrar hela dagens samhälle och något vi alla måste tänka på. Skogen är i allra högsta grad en förnyelsebar källa, Sveriges totala virkesförråd ökar med 20-30 miljoner kubikmeter per år trots kontinuerlig avverkning. Detta i kombination med korta transporter gör att skogen och vedeldning ger ett lågt klimatavtryck.

Strömavbrott

Ett plötsligt strömavbrott mitt i vintern kan få förödande konsekvenser för den som inte har möjlighet till uppvärmning utan el. Med en kamin eller vedspis håller du både huset varmt samtidigt som du även har möjlighet till viss matlagning.

Använd aska som gödsel

Visste du att aska efter vedeldning är perfekt att använda som gödsel? Askan från lövträd innehåller ämnena kalcium och kalium. Detta är ämnen som särskilt fruktträd och vedartade växter är i stort behov av. Sprid vedaskan tidig vår, strax innan snösmältningen så följer askan med ner i jorden där den gör nytta. Tänk på att låta askan svalna ordentligt först!

Läs även artiklarna Ved - en dags jobb, två års ved och Skogsapparna du inte får missa.

Se vårt breda sortiment för vedhantering!

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!