Start / Magasinet / Ved - en dags jobb, två års ved

Ved - en dags jobb, två års ved

Ved - en dags jobb, två års ved

Tips & Råd

Nu är det dags att bygga buffert för allt från myseldning till hus- och bastuvärme för kommande år. Vi vet hur – och vad du behöver!

Såga först

När du kan hantera en motorsåg handlar det om att hitta rätt träd och fälla detta säkert och smart. Det handlar om fallriktning, om att planera din reträttväg, om riktskär och fällskär – det är en egen artikel som du hittar här. I den här artikeln handlar det mer om hur du tar hand om ditt fälle och förvandlar det till en varm brasa.

Släpa sen

Att vara tvungen att stycka upp ett träd i småbitar för att klara att transportera det till vedboden är tidskrävande. Du kanske inte alltid kan fälla de träd som står bäst till, men samtidigt – ha alltid en plan innan du börjar såga. Fäll inte ett träd utan att ha klurat ut hur du transporterar det därifrån. Och jobbet blir roligare med saxar, vinschar, vagnar – kolla gärna vårt utbud av utrustning som avlastar rygg och knän.

Klyv, klyv, klyv

När du har sågat säkert och släpat smart är det dags att klyva, förvandla fälle till ved.

Det finns en gammal modell som alltid funkar: yxa och huggkubbe. Det är funktionellt, känns initierat och det är bra träning. Släpp inte den traditionen – ha kvar huggkubben och även sågbocken – men komplettera med en vedklyv. Din rygg kommer att tacka dig och ditt arbete med att fylla vedboden kommer gå mycket snabbare. Välj mellan platsbesparande mobila hydraliska klyvar och bensindrivna dito – de senare med betydligt mer tryckkraft – beroende på dina specifika behov.

Stapla – skapa snyggare vedförvaring

Har du en vedbod? Då ska den vara bra ventilerad och inte fyllas av färsk ved. Det bästa är att först förvara veden så att den får regnskydd, men ändå ta del av vind och frisk luft. Först några månader senare flyttas den till vedboden. Både vid utomhusförvaringen och i vedboden handlar det om att få upp staplarna några centimeter från marken samt att få ut dem en bit från väggen. Sörj god ventilation, som det ofta står att läsa på exempelvis limtuber, gäller även för ved.

Förutom att veden behöver ventileras väl för att torka så behöver den tid. Istället för gå och klura på när veden är torr kan du bygga ett system, gärna tydliggjort med årtal och datum skrivet vid respektive stapel. Ha sedan tillräckligt många staplar – från olika års vedskörd – så att du aldrig behöver undra om veden är torr eller inte. Och luktar det unket i din vedbod kan det vara ett tecken på att veden inte är tillräckligt torr att förvaras där.

Har du ingen vedbod alternativt är sugen på att skapa något av din ved? Kika här!

Överkurs: din artistiska vedstapel

Dina initialer, en smiley, ditt favoritdjur – bygg in något snyggt i din vedstapel. Dina vedträn har olika nyanser av brunt. Skapa något!

Vedens kalender

- Januari och februari är bästa månaderna att fälla träd. Då innehåller stammarna minst vatten.

- Vår och försommar är bäst att klyva ved. Då kommer den torra vårluften hjälpa till med att torka veden. Ett gammalt fint talesätt är ”ved ska klyvas innan påsk”.

- Har du klyvt under våren kan det vara bra att ta in veden i vedboden under hösten.

…och den eviga frågan: hur länge ska veden torka? Vissa säger ett år, andra två. Vi säger skapa ett vedförråd så stort att det inte blir en fråga du behöver ha ett exakt svar på.

Produkter som används i artikeln

NNZ Vedsäck Typ Myggnät 1500 liter
219 kr
I lager
Husqvarna Klyvyxa S2800

Från

829 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?