Start / Magasinet / Tips för dig som ska borra i fasaden

Tips för dig som ska borra i fasaden

Tips för dig som ska borra i fasaden

Tips & Råd

Trädgård

Ska du fästa en spaljé mot husfasaden eller skruva upp några krokar för att fästa en ljusslinga över uteplatsen? Det behöver inte vara så krångligt. Vi har samlat några tips som gör borrande i fasaden enklare – oavsett vilket material din vägg består av.

Rätt verktyg gör borrandet lättare

Med en bra slagborr kan du borra i även hårdare material som stål och betong. Komplettera med en borrskruvdagare så kan du både vara säker på att skruvarna verkligen sitter och kan också borra i mjukare material som trä och gips. Kolla in vårt utbud av verktyg.

Borra alltid snett uppåt i fasaden

Ha som regel att alltid borra snett uppåt när du borrar utomhus, då minskar du risken att fukt vandrar inåt väggen. Det gäller också om du borrar helt igenom väggen för exempelvis kabelgenomdragningar eller friskluftsventiler.

Använd eltejp för att borra i glatta ytor

Ska du borra i glatta ytor som stål eller kakel är risken stor att borret kanar och hålet hamnar snett. Markera det tilltänkta borrhålet med eltejp så ska du se att du hamnar rätt direkt.

Rätt infästning för utomhusbruk

Undvik plast om infästningen/pluggen kan utsättas för värme, som på väggar i söderläge. Torkar plasten är risken stor att pluggen släppet. Satsa istället på varmförzinkade infästningar.

Borra i cement

I hårda material kan det vara svårt att få borret att börja skära, underlätta genom att slå en fördjupning med en körnare. Använd en borrstoppare eller markera på borret med en bit tejp för att få samma djup som på pluggen och skruven. Dra regelbundet tillbaka borret för att undvika överhettning. Förborra med ett borr av mindre diameter om du ska göra ett större hål för att undvika att hålet hamnar snett.

Borra i tegel

Då tegel är betydligt mer poröst än exempelvis betong gäller det att vara försiktigare när man plockar fram borren. Plugghål kan bli större än man tänkt sig och en tegelsten kan spricka om man pluggar för nära en kant. Ta hjälp av en slagborr som du kör på lägsta effekt och använd ett spiralborr med härdat skär. Börja med ett smalare borrstål och byt sedan till ett borr med större dimension om det behövs. Borrar du i håltegel är det viktigt att se till så att inte hela infästningen hamnar i ett hålrum. Använd alltid plugg. Ska du fästa något tungt kan du använda M-ankare eller PS-ankare för extra stabilitet.

Använd bomull som plugg

Ska du fästa en klenare krok i en tegelvägg kan du använda våt bomull som plugg. Borra upp ett tunt hål som du fyller med bomull innan du slår in kroken. När bomullen torkar vidgar den sig vilket ger ett bra fäste.

Sug upp borrdammet direkt

Med en grovdammsugare med inkopplingsautomatik kan du ansluta den till ditt el-verktyg så att den startar samtidigt du börjar borra. Borrdammet samlas upp direkt, och med flera olika munstycken och en blåsfunktion kan du vara säker på att du kommer åt överallt.

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Makita Verktygssats DLX2189TJ 18V 2st maskiner 2st 5 Ah &
6 889 kr
Skickas om 3-5 vardagar

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman