Maskinklippet Magasin

Här har vi samlat allt ifrån produktguider och skötselråd för dina produkter till inspiration för olika tillfällen. För att du enkelt ska kunna klicka dig runt i magasinet hittar du en menyrad här under med våra kategorier i magasinet.

18 januari 2018

Tips inför motorsågsköpet

Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla motorsåg som finns på marknaden. Janne Bengtsson, tekniker på Maskinklippet, har arbetat med motorsågar i över 40 år och vet det mesta om dem. Här ger han några grundläggande tips till dig som funderar på att köpa ny motorsåg.

– Rent funktionsmässigt går kanske inte utvecklingen av motorsågarna lika snabbt idag som den gjort historiskt, säger Janne. De flesta tillverkare har idag bra sågar och numera handlar utvecklingen mycket om miljömässiga faktorer. Alla tillverkare har kniven på strupen när det gäller avgasemissioner och försöker göra motorerna så rena som möjligt. Här ger Janne några grundläggande tips och enkla saker att tänka på inför ditt motorsågsköp:

Tips 1 – Välj såg efter arbetet

Först och främst råder Janne den som står i färd att att köpa ny motorsåg att utgå ifrån vad sågen ska användas till. Han delar in sågarna i tre klasser efter hur kraftfulla de är.
– De enklare hobbysågarna duger till att använda sporadiskt i trädgården och kanske kapa lite ved med, säger Janne. Mellanklassen är bra till mer omfattande och regelbundna arbetspass hemma på vedbacken medan proffssågarna är hållbara och pålitliga i daglig användning i skogen.

Tips 2 – Låt proffssågen svalna

Skogsägare som både kapar mycket ved och arbetar med sågen ute i skogen klarar sig med en enda såg av det kraftfullaste slaget, men då gäller det att tänka till när man använder sågen.
– En mellanklassig såg är naturligtvis inte lika effektiv i skogsbruket som en proffssåg, men det kan också vara så att proffssågen tar skada av att användas till att kapa ved hemma på gården. Proffssågen är en ettrig racermaskin med snabb acceleration. Den jobbar hårt och blir lätt varm. I skogen löser det sig ofta genom att den får vila och gå på tomgång när man plockar undan ris och annat. Att den behöver svalna ibland ska man tänka på även när man kapar ved.

Tips 3 – Tänk på utbudet av reservdelar

Vilket motorsågsmärke man ska välja är enligt Janne ofta en smaksak. Många har ett favoritmärke därför att en viss såg ligger bättre i händerna helt enkelt. Förutom känslan är ett tips också att välja märke utifrån det utbud av reservdelar som finns. Det är viktigt att regelbundet göra service och se över motorsågen.

Tips 4 – Använd bra skydd

Ett sista tips från Janne är att inte slarva med skyddsutrustningen. Han tycker att många användare tar säkerheten på allvar idag, men vill ändå påminna om vikten av att klä sig rätt.

– Motorsågen är ett farligt redskap. I industrin skulle man aldrig tillåta att en kedja av det här slaget löpte fritt utan skydd omkring, men i skogen har vi den intill oss hela tiden. Hur rutinerad man än är ska man därför se till att ha skyddsstövlar, byxor med sågskydd, handskar samt hjälm med visir. Och det gäller oavsett om man arbetar i skogen eller står hemma på gården och kapar ved.

 

Nedan listar vi ett antal motorsågsmodeller i varierande klass.

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 500 kr
Snabb leverans
100% nöjd kund
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt