Start / Magasinet / Triss i trädgårdsinspiration

Triss i trädgårdsinspiration

Triss i trädgårdsinspiration

Inspiration

Trädgård

Det finns trädgårdstidningar och tips i TV-rutan, men det är mer detaljer än helhet. Söker du dessutom något mer exotiskt har Maskinklippet tipsen för dig – vår topplista på tre av världens mest inspirerande trädgårdar.

Butchart Gardens, Kanada

I British Columbia i Kanada hittar du en park som alltid finns med på topplistorna av världens vackraste. Från 2004 är familjeägda Butchart Gardens en del av Unescos världsarv och antalet besökare per år är över en miljon. Anledningarna är flera: till exempel den sjunkna, den japanska och den italienska trädgården. Eller hundratals sorters rosor och en miljon dofter. Det du får med dig härifrån är rabattdisposition och hur mycket du kan göra med blommor, färg och trädgårdsbelysning. Och det faktum att allt är okej – bitvis är det genomtänkt och matchat medan det på andra ställen ser ut att råda total anarki i rabatterna. Denna fantastiska grönska ligger bevattning till grund för. Vi vill tipsa om vårt stora sortiment inom just bevattning, du hittar det här.

Blooming Gardens in British Columbia

Garden of Cosmic Speculations, Skottland

Gillar du vetenskap och matematik har du kommit rätt. Form och vinklar i parkformat, det skottländska ljuset kombinerat med kluriga byggnadsverk och broar. Endast öppet en dag per år, så ditt besök behöver vara välplanerat. Biljetter för den stora dagen, som infaller under maj månad, brukar släppas i februari. Förutom att du, om du får tag på biljetter, hamnar i den exklusiva skara som faktiskt besökt parken så får du med dig nya uppslag till din egen trädgård härifrån. Eller vad sägs om spiralbron Heaven-Hell och, som en av grundarna till parken, Charles Jencks, uttrycker det: ”vad är en trädgård om inte en hyllning till vår plats i universum?” Och det är ju precis vad din trädgård är!

The garden of cosmic speculations

Giardino di Boboli, Florens

Direktöversatt blir italienskans giardino trädgård, men det som står utmärkt på din turistkarta i Italien är parker, rejäla sådana. Rom har sin Villa Borghese, Toscanas Florence har Giardino di Boboli, stadens stadspark. En av anledningarna till att det kallas trädgårdar är att de ofta varit privatägda – Giardino di Boboli ägdes och anlades från början av bankirfamiljen Medici. Nu är det istället en av Florence lungor och åker du hit kan du lära dig en del om trädgårdsskötsel – detta är en förebild för många av de europeiska hoven. Samtidigt som vi förstår svårigheten med att anlägga Giardino di Bobolis grottor, bygga slott och gigantiska fontäner med statyer i mitten så finns det mycket som passar även din oas här. Se till exempel hur häckarna är klippta, vilka färger som kombineras i rabatterna – och varför inte testa att integrera en staty eller en byst med din trädgårdsdamm eller villahäck, the italian way. Rätt verktyg är halva arbetet, du hittar alla vår häcksaxar här.

Giardino di Boboli3

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024