Start / Magasinet / Vad gör jag om mina sågskyddsbyxor går sönder?

Vad gör jag om mina sågskyddsbyxor går sönder?

Vad gör jag om mina sågskyddsbyxor går sönder?

Skog

Tips & Råd

Arbetar du med motorsåg är sågskyddsbyxor ett effektivt sätt att undvika olyckor på. Men för att de ska hålla ett fullgott skydd är det viktigt att du sköter dem rätt. Det är fibrerna i sågskyddsbyxan som står för skyddet om olyckan skulle vara framme. De trasslar in sig i sågkedjan vilket leder till att kedjan stannar. Vi har sågskyddsbyxorna med en kapacitet att bromsa en sågkedja som rusar i upp till 24 m/sek.

När har sågskyddet förbrukats?

Precis som med cykelhjälmar har sågbyxorna fullgjort sin plikt när de har räddat sin bärare och ska därför slängas. Detta eftersom fibrerna har försvagats och de med största sannolikhet inte kommer att skydda nästa gång. Ett undantag är om det bara är yttertyget som det har gått hål på och man lagar revan utan att sy ihop det med skyddslagren.

Skötselråd

Kraftigt smuts och framförallt kåda leder till att byxorna skyddar sämre eftersom de skyddande lagren kan ha klibbat ihop. Tvätta byxorna regelbundet på låg temperatur och låt självtorka. Håll koll på sågskyddsfibrerna, börjar de dras ut är det dags att byta ut byxorna.

Kan jag korta mina skyddsbyxor?

Du kan ändra längden på yttertyget av byxorna, men precis som vid lagningar är det viktigt att du inte syr i skyddslagren. Det bästa är att välja ett par byxor som passar redan när du köper dem, Husqvarna erbjuder till exempel sågskyddsbyxor med 10 cm kortare eller längre benlängd - vi har dessa i sortimentet och du hittar dem bland våra övriga sågskyddsbyxor.

Källa: Säker skog http://sakerskog.se/praktika-info/arbetsteknik-och-utrustning/anvander-du-ratt-personlig-skyddsutrustning/

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Husqvarna Sågskyddspaket Pro, Technical Extreme
8 295 kr
+Paketartikel
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?