Start / Magasinet / Varför välja ett långtidsverkande gödsel?

Varför välja ett långtidsverkande gödsel?

Varför välja ett långtidsverkande gödsel?

Trädgård

Med ett långtidsverkande gödsel menas det i de flesta fallen att det används någon typ av teknik för att se till så innehållet i gödslet portioneras ut under en längre period.

Absolut största fördelen med detta är att gräsmattan får en större möjlighet att ta tillvara på den näring som tillsätts och minimerar då eventuella "läckage". Det blir alltså en stor skillnad på att lägga ut t.ex coatat kväve jämfört med samma mängd vanligt nitratkväve.

Nitratkväve är lättflyktigt och tas omedelbart snabbt upp av växten vilket producerar höjdtillväxt och gynnar t.ex oönskat gräs som vitgröe att breda ut sig medans de långtidsverkande kvävena portionerar ut näring under en längre period vilket ger en stabilare tillväxt och ger ädelt gräs som t.ex rödsvingel, ängsgröe och rajgräs bättre förutsättningar att trivas.

Gräsmattan behöver tillgång på näring i så jämnt flöde som möjligt och långtidsverkande gödsel säkerställer i större grad att gräsmattan får näringen mer utspridd över tid, får inte gräsmattan den näring den behöver för att hålla metabolismen igång så leder det till gulnat eller svagt gräs.

En annan viktig fördel med långtidsverkande är att tillväxten håller sig jämnare över tid, vilket innebär att du inte får växttoppar och/eller perioder med näringsbrist.

Dessa saker gör att du kan optimera din grässkötsel samt får en friskare, mer välmående och vackrare gräsmatta som växer sig stark mot mossa och ogräs.

Den sista och kanske viktigaste aspekten är ju vår miljö. Genom att minimera läckaget ut i vår natur och att gräsmattan tar upp nästan 100% av den utlagda näringen så bidrar du till en bättre miljö. Ditt vackra och välmående gräs blir en viktig syreproducent och koldioxidfixerare.

Gödsel-Framsida-BG
Gödsel-Culterra-Baksida-BG

Produkter som används i artikeln

Xeed
Xeed Seedstart Gödsel 10kg
370 kr
Skickas om 1-3 vardagar

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024