Start / Magasinet / Världens första motorsåg

Världens första motorsåg

Världens första motorsåg

Skog

Inspiration

Följ med på en fascinerande resa genom motorsågens historia, en resa som sträcker sig från dess späda början i slutet av 1800-talet till dagens avancerade och moderna teknologi. Vi tar er med genom de mest betydande ögonblicken i utvecklingen av denna viktiga skogsarbetets hjälpreda.

James Shand och världens första motorsåg

Historien om motorsågens uppkomst är lika fascinerande som själva redskapet. Den kanadensiske bonden James Shand spelade en nyckelroll när han fick idén till motorsågen på ett oväntat sätt. Det var när han satte upp taggtråd och upptäckte att en lös tråd på rullen hade halkat runt och sågat sönder träpålen. Denna oväntade upptäckt blev startskottet för Shands experimenterande.

Shand, driven av sin uppfinningsrikedom, började laborera med en gammal cykelkedja. Han utrustade den med tänder och integrerade en kompakt bensinmotor för att generera drivkraft. Resultatet av hans innovation var en apparat som skulle förändra skogsarbetets landskap för alltid. Den 15 juli 1918 utfärdades patentet för den moderna motorsågen, och därmed föddes en ny era inom skogshanteringen.

Andreas Stihls tvåmansmotorsåg

Under 1920-talet kännetecknades perioden av intensivt experimenterande. Bärbara tvåmanssmotorsågar från företag som Stihl och Dolmar gjorde sitt intåg. Dessa sågar var både tunga och otympliga, och för att hantera dem krävdes två personer, särskilt vid användning för trädfällning. Dessa motorsågar markerade inledningen på en era och banade väg för det betydande genombrottet av enmanssågar senare, under 1950-talet.

Husqvarnas första motorsåg - Husqvarna 90

År 1959 inträffade ett banbrytande ögonblick när Husqvarna lanserade sin första motorsåg, Husqvarna 90. När denna såg utvecklades, krävdes det att produktionsingenjörerna betydligt minskade ljudnivån. Eftersom den befintliga ljuddämparen ansågs alltför komplicerad vände sig produktionsingenjörerna till Husqvarnas ramverkstad, specialiserad på att tillverka ramarna för företagets motorcyklar och mopeder. Ramverkstadens skicklighet i att forma rör möjliggjorde en ny design för ljuddämparna. Resultatet, Husqvarna 90, presenterades i november 1959 som en motorsåg med ljudnivåer hälften så höga som konkurrenternas. Detta samarbete visar företagets förmåga att övervinna utmaningar och skapa innovativa lösningar.

Kastskyddet och gasspärr introduceras

Motorsågens utveckling accelererade under 1970-talet när säkerheten blev en prioritet. Husqvarna introducerade det idag standardiserade kastskyddet, och Stihl implementerade gasspärr och till och med värme i handtagen. Dessa framsteg bidrog avsevärt till att göra användarupplevelsen säkrare och bekvämare.

Dagens motorsågar

Idag har moderna motorsågar tagit enorma steg framåt. Elektronisk bränsleinsprutning och framförallt fokus på batteridrift har revolutionerat branschen, vilket minskar miljöpåverkan avsevärt. En framtid präglad av ökad prestanda och minskad miljöpåverkan inom skogsbruket är nu inom räckhåll.

Sammanfattningsvis har motorsågen gått från att vara en enkel mekanisk apparat till en avancerad och miljövänlig teknologisk lösning. Den fortsätter att vara en oumbärlig partner för skogsarbetare världen över, och framtiden ser ljus ut med ständiga innovationer och hållbarhetsfokus.

Vill du se alla våra motorsåg? Klicka här.

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman