Start / Magasinet / Verktygslös kedjesträckare - inga verktyg, inget krångel

Verktygslös kedjesträckare - inga verktyg, inget krångel

Verktygslös kedjesträckare - inga verktyg, inget krångel

Skog

Instruktionsfilmer

Med en verktygslös kedjesträckare / kedjespännare kan du smidigt sträcka kedjan utan verktyg. Här visar vi hur den verktygslösa kedjespänningen fungerar på en Husqvarna motorsåg.

Verktygslös kedjesträckare / Kedjespännare

Verktygslös kedjesträckare eller verktygslös kedjespännare är två ord med samma betydelse. Det blir allt vanligare att motorsågen utrustade med en verktygslös kedjespänning och det är onekligen smidigt för användaren. Här visar vi på en ny Husqvarna motorsåg hur du steg för steg monterar skärutrustningen och spänner kedjan med den verktygslösa kedjesträckaren.

1. Plocka bort kåpan

Du börjar med att montera bort kedjekåpan med den verktygslösa kedjesträckaren på. Detta gör du enkelt med hjälp av vredet.  Tänk på att kedjebromsen ska vara frigjord, om du råkat montera bort kedjekåpan med kedjebromsen tillslagen klicka här.

2. Plocka bort transportskyddet

Under kedjekåpan sitter det en vit ring som är ett transportskydd för att inte skada svärdsbultarna. Detta transportskydd ska inte sitta där när svärd och kedja har monterats.

3. Montera svärd och kedja

Sedan är det dags att montera dit svärd och kedja. Det gör man enklast genom att placera sågen på sida med kopplingssidan vänd uppåt. Sedan lägger du dit svärdet, kontrollera att hålet för kedjesmörjningen är fritt från smuts eller dylikt.  Sedan är det dags att lägga dit kedjan börja med att  lägga dit kedjan runt drivhjulet, som sitter under kopplingen.  Placera sedan kedjan i spåret i svärdet. kontrollera att kedjan ligger rätt vid drivhjul och noshjulet på svärdet, noshjulet sitter längst ut på svärdet. Tänk på  att kedjan monteras på rätt håll det finns en liten skyllt på sidan av kedjekåpan som visar vilket håll sågtanden ska vara på.

4. Montera tillbaka kåpan

Montera sedan tillbaks kedjekåpan, kontrollera att kedjesträckaren möter hålet i svärdet. Detta justerar du enkelt genom att lägga på kedjekåpan så som den var när du monterade bort den, sedan skruvar du enkelt på den verktygslösa kedjesträckaren så att kedjesträckaren ramlar ner i hålet och kåpan lägger sig plant emot svärdet. skruva sedan dit vredet igen men dra inte åt det än.

5. Spänn kedjan

Spänn sedan kedjan med hjälpa av den verktygslösa kedjesträckaren. När kedjan inte längre är slak på undersidan av svärdet och fortfarande enkelt går att dra runt är den lagom sträckt. Dra sedan åt vredet ordentligt. Nu kan du börja såga!

Produkter som används i artikeln

MK Första förband på köpet
Husqvarna 450e Motorsåg

Ersatt

Klicka för mer information

Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!