Start / Magasinet / 5 tips hur du kapar och klyver din egen ved

5 tips hur du kapar och klyver din egen ved

5 tips hur du kapar och klyver din egen ved

Skog

Tips & Råd

Här listar vi 5 konkreta tips hur du väljer rätt vedmaskin och kapar och klyver på ett säkert och effektivt sätt.

Kapa med motorsåg

Kapa ved med motorsåg går självklart alldeles utmärkt men det gäller att se upp så man inte kör motorsågen för hårt. Intensiv vedkapning är tufft för en motorsåg och det är viktigt att den hinner svalna emellanåt för att inte ta skada. Att använda motorsågen direkt i vedtraven ökar risken för farliga kast avsevärt, investera därför hellre i en sågbock för säkerhet och god arbetshöjd.

Vedkap - för rätt arbetshöjd

Med en ordentlig eldriven vedkap kan du snabbt, smidigt och med rätt arbetshöjd kapa stockarna till rätt längd.

Klyv på traditionellt vis med yxa 

För dig som inte klyver så mycket ved kan det många gånger räcka med en yxa eller en Kindling Cracker. Vid vedklyvning är en klyvyxa att föredra, denna är utformad för att klyva vedkubben i två delar med minimal ansträngning. Dessa är ofta även utrustade med hammarfunktion vilket möjliggör att slå in klyvkilar i sega, grövre vedstycken. 

Vedklyv - Snabbt och säkert

Att investera i en vedklyv sparar både på ryggen och tid samtidigt som den i jämförelse med yxan är väldigt mycket säkrare. Här är det viktigt att du har klart för dig hur stora vedbitar du ska klyva. De viktigaste parametrarna du behöver ta hänsyn till när du kollar på vedklyv är max klyvlängd, klyvdiameter samt klyvtryck. 

Effektivt med Vedprocessor / Vedmaskin

Kapar du mycket, har du ont om tid eller producerar du ved åt andra? Då är det en vedmaskin du behöver! Vedmaskinen kapar och klyver stockarna i ett moment, därefter hamnar veden på ett transportband och kan lastas snabbt och smidigt i en vedsäck eller på en vagn.

Produkter som används i artikeln

Stihl Sågbock i trä 7,2 kg
836 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?