Start / Magasinet / 7 tips för att skapa en barnvänlig trädgård

7 tips för att skapa en barnvänlig trädgård

7 tips för att skapa en barnvänlig trädgård

Trädgård

Att kunna leka ute i en trädgård är kanske ett underskattat privilegium för många barn. En trädgård som inbjuder till fantasi, äventyr och lek. Som även vid mindre bra väder, kan uppmuntra barn att gå ut och upptäcka vad den naturliga världen har att erbjuda...och inte bara hypnotiseras av en platt skärm och den virtuella verkligheten inomhus. Använd följande 7 tips om hur du kan förvandla din trädgård till en barnvänlig grön lekplats och se skillnaden… Inte bara för dina barn, utan även för resten av familjen.

1. Plantera inte för mycket gräsmatta

Vissa föräldrar förvånas över att deras barn inte vill vara ute trots att de – just för barnens skull – gjort sig besväret att anlägga så mycket gräsmatta som möjligt. Visst är det kul att kunna spela fotboll, men fler alternativ som stimulerar fantasin kan hålla barn upptagna i timmar. Trädgårdar som i princip enbart består av platta gräsmattor är inte speciellt inspirerande. Detta innebär inte att du ska undvika gräsmattor helt och hållet. 

Det är bra att ha en yta där barnen kan springa runt och rasta av sig, vilket just en gräsmatta är perfekt för. Dessutom ger gräs en mjuk landning om någon trillar. Bästa sättet att locka ut barnen är dock att erbjuda en trädgård som är en trygg upplevelse för alla deras sinnen – en plats som ger dem möjlighet att utforska, stilla nyfikenhet och lära sig.

2. Skapa en upplevelse för alla sinnen

Gör din trädgård till en barnvänlig plats med hjälp av sensoriska upplevelser. Om du tar en titt på och låter dig inspireras av typiska svenska landskap, kommer du upptäcka en enorm variation av former, färger, strukturer och dofter – och du kommer upptäcka spännande överraskningar över allt. Plantera växter och anlägg utrymmen som stimulerar barnasinnet. Om du vill plantera träd – välj utifrån struktur, form och färg på bark och blad. Gran har exempelvis mörkbrun, grov bark, medan björk har silvervit, slät bark som kan skalas av i pappersliknande sjok. 

För att skapa fler intressanta inslag, välj en variation av växter som blommar i olika former, tider och färger. Välj ut några med härlig doft, exempelvis luktärt och doftpelargon (som dock behöver övervintra i krukor inomhus). Överväg att hänga upp vindspel eller att anlägga lugnt porlande minifontän av sten. En pool eller damm är vackert men kan naturligtvis utgöra en fara för små barn. Ett alternativ är vattenstenar och fontänstenar med rinnande vatten utan pool, eftersom det finns inget att trilla ner i. Och vatten är en garanterad barn magnet, speciellt på varma sommardagar.

3. Undvik giftiga växter

Om du anlägger en trädgård för alla sinnen kommer dina barn vilja smaka, lukta och känna på alla växter och blommor. Detta innebär att det är extra viktigt att du väljer växter som inte är giftiga, och att du ser till att göra dig av med befintliga växter som kan utgöra en fara i din trädgård. Giftiga växter har olika nivåer av toxicitet. En del kan orsaka utslag och klåda som lindras om man applicerar salva, medan andra kan orsaka allvarliga symtom som blindhet och krampanfall, även värre. Säkerställ att de växter du väljer går att äta och inte medför några risker.

4. Skapa ett vilt område

Ett annat sätt att skapa en barnvänlig naturlig lekplats är att anlägga ett vilt område. Detta gör du enklast genom att låta en del av trädgården växa fritt. Om moder jord behöver lite hjälp på traven, kan du plantera växter som förekommer naturligt på ängar eller i skogslandskap och sedan bara låta dem växa. Undvik att klippa och trimma om det inte är absolut nödvändigt, eftersom detta förstör deras lockande och vildvuxna utseende. 

En vilt växande område drar till sig djur och insekter, vilket erbjuder fascinerande underhållning för dina barn. De kommer älska att titta på de vilda blommor, spännande insekter, fåglar och till och med små däggdjur som kommer att bosätta sig där. Trädgården kommer dessutom förändras med årstiden. Varje årstid har en funktion, en livscykel, att kunna lära sig det redan som barn är en bra början. Kanske kan det motivera dina barn att spendera mer tid utomhus och se naturens magi i varje årstid.

5. Se till att din trädgård förblir privat

En barnvänlig trädgård är en säker trädgård, så se till att den erbjuder dina barn den enskildhet och trygghet de behöver. Om de känner sig uttittade av nyfikna grannar eller människor på gatan finns det kanske risk att de väljer att stanna inomhus i stället. Ett naturligt sätt att skapa en trygg och insynsskyddad plats i trädgården är genom att plantera kraftiga vintergröna buskar som växer snabbt och täcker effektivt. Plantera dem intill varandra för att skapa en häck som du enkelt kan hålla i trim med hjälp av häcksax

Utöver häckar kan du även bygga odlingslådor med träd eller buskar som hindrar insyn i trädgården. Häckar och lådor behöver inte enbart placeras utmed tomtgränserna, de kan också användas för att skapa mindre gröna avskilda rum eller delar av trädgården.

6. En plats i skuggan

Ju mer tid barnen spenderar utomhus, desto mer utsätts de för solens strålar och därmed finns det risk att de bränner sin ömtåliga hud. Dessutom kan dom bli överhettade och törstiga efter allt spring, utforskande och lekande. Erbjud en plats att ta det lugnt och återhämta sig genom att skapa en skuggig del där de kan sitta och sträcka ut sig. Detta kan du få till genom att plantera ett lövträd med skuggande bladverk eller genom att bygga en pergola eller paviljong som du klär med klätterväxter. Gör den skuggiga platsen ännu mer inbjudande med en hängmatta, kuddar, bänkar, stolar och ett bord. En skattkista med serietidningar, papper och färgpennor, förstoringsglas och kanske ett spel?

7. Anlägg ett trädgårdsland

Ett trädgårdsland blir ett underbart tillskott i en barnvänlig trädgård. Undvik dock att göra allt jobb själv, se istället till att involvera barnen så mycket som möjligt i odlingen från början. Det blir ett oförglömligt sätt att lära dem hur man får något att gro, från frö till färdig grönsak. Det som gör det extra roligt är att de får tillfälle att smaka på frukten av deras arbete. Välj ut ett antal grönsaker med olika växtsätt, exempelvis potatis som växer under marken, ärtor som klättrar och aubergines som växer i marknivå. 

Odla örter som kan användas i matlagning, till exempel dragon, dill, basilika, mynta och timjan. Plantera även blommor som solros, ringblomma, viol, rödklöver och panséer för att öka biodiversiteten. Sallad i olika former och färger växer snabbt, när det är tid att skörda, lägg till viol och rödklöver för extra färg i din sommarsallad!

Detta är bara några få sätt att skapa en barnvänlig trädgård. Det viktigaste är att skapa en plats som tilltalar barnens inneboende nyfikenhet, som uppmuntrar till såväl aktivitet som avslappning, och där de kan känna sig trygga att utforska på egen hand.

Gästredaktör: Ida Ohlsson, frilansskribent och chefredaktör på Plantinavia

Där ägnar hon sig åt ämnen som trädgårdsskötsel och utomhusliv. Vill på så sätt inspirera amatörträdgårdsmästare att skapa sina drömmars trädgård. När hon inte sitter och skriver på tangentbordet, gillar Ida långa skogspromenader, göra egna örtpreparat och kan ofta hittas på yogamattan.

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024