Start / Magasinet / Fällor att undvika vid trädfällning

Fällor att undvika vid trädfällning

Fällor att undvika vid trädfällning

Skog

Tips & Råd

Att fälla ett träd är så mycket mer än att bara kliva ut i skogen och dra igång motorsågen. En säker trädfällning kräver förberedelser, vi har listat 6 viktiga saker du behöver veta innan du sågar fällskäret.

Förberedelser

Kunskap är det absolut viktigaste verktyget du behöver när du ger dig ut i skogen för att fälla träd. Har du ingen utbildning kan det vara bra att söka upp en utbildare nära dig och gå en kurs. I våran artikel motorsågskörkort hittar du tips och råd samt alla utbildare i Sverige. Se till att alltid ha alla nödvändiga skogsverktyg nära till hands så som kilar, slagbrytjärn, lyftsaxar mm. Här hittar du alla skogsverktyg

Välj rätt fallriktning

I de allra flesta fall finns en naturlig fallriktning för trädet, använd den. Att frångå innebär både att fällningen blir mindre säker och att du får slita mer rent fysiskt. Titta på stammens lutning, på vindriktningen och grenverkets form. Om du är osäker kan du gå en bit ifrån trädet och hålla upp ett lod framför stammen, då ser du tydligt åt vilket håll trädet lutar. Har du inget, gör du ett enkelt själv med ett snöre med en tyngd fastknuten i slutet. Den naturliga fallriktningen är extra viktig vid fällning av torra eller ruttna träd.

Röj innan du fäller

Säkra upp omgivningen på instabila träd innan du fäller det valda trädet, särskilt ruttna träd har en tendens att falla vid minsta instabilitet. Fäll dem först så undviker du att de rasar eller går av vid påfällning. Ett fallande träd är nog så mycket att hålla koll på. Hindrande småträd bör också tas ner innan fällning.

Rätt mått på brytmånen

För att få till en lyckad fällning gäller det att få till rätt proportioner på snitten. Ett vanligt misstag är att brytmånen blir för smal och därmed för svag för att gångjärnseffekten ska fungera som den ska. Här kan du läsa mer om vilka mått rikt- och fällskäret ska ha för att allt ska stämma. Här kan du läsa mer om brytmån.

Sikta rätt med riktskäret

Är det ett skär du vill få till är det riktskäret, trädet faller vinkelrätt mot det.  På Husqvarnas motorsågar finns ett streck på sågkroppen, en så kallad siktlinje att använda för att måtta rätt. Vinklingen är cirka 2 cm meter per meter, det betyder att ett träd som är 30 centimeter grovt i stammen träffar rätt om man siktar på en punkt på 16 meters avstånd, för ett träd som är 50 cm grovt är siktpunkten i stället 20 meter.

Störst precision får du om ögat och siktlinjen ligger i linje med målet. Stå på knä så att ögat kommer i höjd med siktet, ta stöd med höger arm på höger knä och stöd vänster handled mot barken så att du kan lyfta sågen en aning när sågningen ska börja. Såga och sikta samtidigt, men inte längre än att du fortfarande har kontroll. Behåll sågen i spåret och kontrollera riktning. Fortsätt därefter såga ståendes med samma eller justerad riktning.

Glöm inte reträtten

Oavsett hur minutiösa ens förberedelser är finns det mycket som kan gå fel vid trädfällning. Därför är det allra viktigaste att du har sett ut och röjt en reträttväg. Den ska gå snett bakåt från trädets fällriktning på trädets säkra sida. Trädets säkra sida innebär den sida som trädet minst troligt faller mot.

Produkter som används i artikeln

MK Första förband på köpet
Husqvarna 550 XPG Mark II Motorsåg 13"

Från

9 479 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Varför vertikalskära gräsmattan?