Start / Magasinet / Kan jag köra skogs- och trädgårdsmaskiner på E10-bensin?

Kan jag köra skogs- och trädgårdsmaskiner på E10-bensin?

Kan jag köra skogs- och trädgårdsmaskiner på E10-bensin?

Service & Underhåll

E10-bränsle infördes i augusti 2021 och är den nya standardbensinen på marknaden. Vanliga frågor vi får är om E10 fungerar med en specifik gräsklippare, trädgårdstraktor, motorsåg eller röjsåg. Vi benar ut allt du behöver veta om bränslet tillsammans med din maskin.

Vad är E10 bränsle?

E10 är i grunden Blyfri95, fast med 10% etanol istället för de tidigare 5% som var i bränslet/fuel Blyfri95.

Vad säger tillverkarna om E10-bensin?

Du kan köra din Husqvarna motorsåg och andra Husqvarna skogs- och trädgårdsmaskiner på E1O, oavsett modell och tillverkningsår. Även STIHL’s skogs- och trädgårdsmaskiner fungerar med E1O oavsett modell tillverkningsår. För vissa maskiner, oberoende tillverkare, kan en justering av förgasaren för det nya bränslet behövas. Vi rekommenderar att du gör detta hos en auktoriserad verkstad. Båda tillverkarna, liksom vi på Maskinklippet, förespråkar dock alltid ett alkylatbränsle så som Aspen istället för vanligt handelsbränsle. 

Kan jag köra min maskin med E10?

Majoriteten av alla modernare maskiner kommer kunna köra på E1O, men för att vara säker på just din modell så är det bäst att fråga tillverkaren. Åter igen rekommenderar vi Aspen alkylatbränsle framför vanligt handelsbränsle för din och maskinens bästa. Har du en maskin som är tillverkad innan 2012 som du kört på Blyfri95 och är osäker så välj om möjligt Blyfri98 som ersättare.

Vilket bränsle rekommendera till min nya gräsklippare/röjsåg/motorsåg?

Vi rekommenderar att köra de maskiner vi säljer på alkylatbränsle från Aspen, som är ett renare och mer lagringsstabilt bränsle (vanlig bensin har idag oftast bara en rekommenderad lagringstid på 3-4 månader). Det kan innebära att trädgårdsmaskiner som endast används över en säsong och står med bensin i sig kan få beläggningar och ge startproblem/ojämn gång när det är dags att dra igång dem igen. Bortsett från de positiva aspekterna för miljö och hälsa, är dessutom ett alkylatbränsle skonsammare för maskinen.

Jag har kört en äldre maskin tillverkad innan 2012 med E5-bränsle (Blyfri95), kan jag köra på E10?

Har du en äldre maskin så skulle vi föreslå att köra på Blyfri98 istället för E10. Blyfri98/V-power säljs tillsvidare med bara 5% inblandning av etanol och är således ett bättre alternativ för äldre maskiner som tidigare gått på Blyfri 95 (E5-bränsle).

Produkter som används i artikeln

Aspen
Aspen Alkylatbensin 2-takt, 5l  54st

Från

12 663 kr
+Finns i flera varianter
Gå till
Aspen
Aspen 2 Alkylatbensin fat 200l, Miljöbensin oljeblandad
8 415 kr
Skickas om 3-5 vardagar

Relaterade artiklar

MAGASIN

Champion Elverk - Felsökning & Åtgärder