Start / Magasinet / Montera svärd och kedja på motorsåg

Montera svärd och kedja på motorsåg

Montera svärd och kedja på motorsåg

Skog

Instruktionsfilmer

Att montera svärd och kedja på din motorsåg är enkelt. Det är dock viktigt att det blir rätt: kedjan åt rätt håll, att den blir lagom spänd samt att skruvarna för kåpan dras åt ordentligt. I denna videon visar vi hur du monterar svärd och kedja på en Husqvarna motorsåg.

Nedan finner du en sammanställning av stegen vi går igenom i videon: hur du monterar sågsvärd och sågkedja på din motorsåg. Observera att det kan skilja något mellan olika märken och modeller.

1. Vid montering av motorsågssvärd och motorsågskedja behöver du handskar och en kombinyckel som medföljer din motorsåg. 

2. Börja med att kontrollera att kedjebromsen är släppt genom att dra handtaget bakåt, annars kan det vara svårt att få på kopplingskåpan igen vid tillbakamontering. 

3. Montera bort kopplingskåpan med den medföljande kombinyckeln genom att lossa muttrarna. Tänk på att vissa modeller kan ha en transportbricka i plast under kopplingskåpan - denna ska tas bort innan montering av svärd och kedja.

4. Montera svärdet och kedjan. Lägg kedjan i svärdets spår och se till att skärtänderna är riktade framåt. Om din såg är utrustad med ringdrev ska kedjan ligga i detta. 

5. Montera tillbaka kopplingskåpan. Viktigt är nu att passa in kedjespännartappen på kopplingskåpan i svärdets motsvarande hål. Beroende på vilken modell du har kan  kedjespännartappen sitta på motorsågen bakom svärdet och passas då in vid svärdsmonteringen. 

6. Innan du spänner åt kopplingskåpans muttrar helt ska kedjan spännas. Även detta gör du med den medföljande kombinyckeln. Skruva kedjespännarskruven medurs tills du inte ser någon glipa mellan kedjan och svärdets undersida. Dra nu åt muttrarna ordentligt! 

7. Kontrollera avslutningsvis att kedjan går att dra runt för hand. Tänk på att fortsätta kontrollera kedjans sträckning med jämna mellanrum! 

Är du på jakt efter ny skärutrustning till din motorsåg? Klicka här för att komma till hela vårt sortiment av motorsågsvärd och motorsågskedjor.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna Svärd & Kedjepaket 15'' .325'' 1.3mm 64dl
999 kr
+Paketartikel
Gå till
Stihl Fil & Kedjepaket Rapid Hexa 3/8" 1,6 mm 72 dl
955 kr
Skickas om 3-5 vardagar

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!